Любопитно

The Times: Очаква се значителен спад в броя на болните от COVID-19 в Англия

Б роят на пациентите с коронавирус в болниците в Англия ще намалее с повече от наполовина през следващия месец, сочат вътрешните правителствени прогнози, пише британският вестник The Times

С оглед на оценките, представени на премиера Борис Джонсън от негови научни съветници, се предполага, че приемът в болници и смъртните случаи ще спаднат до нивата от месец октомври.

DW: Коронавирус в Русия: големият блъф?

Според експертите процентите на заразяване падат по-бързо от очакваното и те са все по-оптимистично настроени относно възобновяването на дейността на училищата на 8 март и облекчаването на други ограничения през април.

Прогнозите вероятно ще доведат до по-голям натиск върху Борис Джонсън от страна на консервативните депутати за ускоряване на отварянето на икономиката. Те призоваха всички ограничения да бъдат премахнати до май. 

Разпространението на ковид намалява във Великобритания

Министрите обаче остават загрижени, че появата на нови щамове може да провали плановете за облекчаване на ограниченията. Очаква се изискванията за социално дистанциране да останат в сила до есента, пише още The Times.

Вече има предложения Борис Джонсън да отложи възобновяването на работата на средните училища, за да запази ниски нивата на предаване на заразата. 

Коронавирусът по света: Най-важното, което да знаете

Правителствени източници обаче заявиха, че са оптимисти, че началните училища и прогимназиите ще отворят отново на 8 март. Ограниченията за спорт и общуване на открито вероятно ще бъдат облекчени едновременно с това. Пъбовете и ресторантите могат да бъдат отворени за обслужване на открито през април. Останалите затворени магазини могат да отворят отново същия месец.

Бившият министър на кабинета Дейвид Дейвис каза, че премахването на ограниченията трябва да започне с училищата като част от „поетапното“ премахване на мерките.

Мерките във Вликобритания няма бъдат разхлабени докато не се случи това

„Мисля, че трябва да направим поетапна промяна. Ще трябва да отворим училищата, това е първото нещо, което трябва да направим. Това е може би най-малкият риск“, каза той.

Според Дейвис комбинация от ваксини и нови лечения означава, че COVID-19 трябва да се превърне в „управляемо“ заболяване като грипа с „нормално“ ниво на смъртност.