Днес

"Бог е създал водата, а човекът е създал виното"

Честване на Трифон Зарезан в Бяла черква, Великотърновско, през 30-те години на ХХ век.

© Личен архив

Честване на Трифон Зарезан в Бяла черква, Великотърновско, през 30-те години на ХХ век.

Трифон Зарезан традиционно се празнува в България на 14 февруари. Това е един от най-устойчивите и обичани български празници. Свързан е с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. Това дава основание българските учени Михаил Арнаудов, Христо Вакарелски, Димитър Маринов и Цани Гинчев да определят на обреда на свети Трифон по-специално място в календарната система на българите.

На този ден празнуват лозари, кръчмари, градинари, соколари, а и всички почитатели на виното. „Дневник“ ви предлага няколко книги за виното и празничната атмосфера, която създава божествената напитка.

„Вино For Dummies“

Как да разшифровате криптираните етикети на бутилките вино?

Как да съчетавате вино с храна?

Как да отваряте, аерирате и съхранявате вина?

Къде да получите добри оферти за страхотни вина?

Как да вкусвате и оценявате вина като професионалисти?

Купете

Кои сортове грозде се използват за направата на вино?

Как се именуват вината и как правилно да ги вкусвате?

Как да разшифровате винените листи в ресторантите?

Как се премахват корковите тапи?

С какви храни се пие виното?

Това са въпросите, които получават отговор в тази книга. „Вино For Dummies“ предлага и обиколка из основните винарски райони на Европа: Франция, Италия, Испания, Португалия, Германия, Австрия и Гърция, както и на тези в Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, Южна Африка и САЩ.

„Станете страстни почитатели на виното – разберете как да описвате и оценявате вина, да ги съхранявате правилното и да преследвате вашата любов към виното“, призовава издателство „АлексСофт“.

„Виното – традиция, култура, съвременност“

Купете

В тази книга е събран огромният опит в света на виното на нейния автор – проф. д-р Димитър Цаков. Той е работил 25 години в Института по винарска промишленост в София, от които близо 15 е бил директор. Специализирал е в Унгария, Франция и бившия Съветски съюз. Наричан е бащата на българското шампанско. Опита си е споделял на международни форуми в Париж, Берлин, Москва, Братислава, Кишинев и Фрайбург.

Купете
Купете

Сам и в колектив, Цаков е написал 160 научни и научно-популярни труда и статии, част от които отпечатани в чуждестранни специализирани издания. Автор е и на 10 книги по винарство, много от които са преиздавани многократно.

Основната цел на книгата му „Виното – традиция, култура, съвременност“ е да посочи онези полезни съставки на виното, които обуславят профилактичните му и лечебни свойства.

„Изследванията през последните години, показват че при умерена консумация на червено вино – по 3-4 чаши на ден, в напреднала възраст по-рядко е заболяването от болестта на Алцхаймер. При диабетиците пък смъртността от сърдечно-съдови заболявания намалява“, отбелязва проф. Цаков.

Той сочи, че виното потиска миграцията на гладките мускулни клетки от стените на кръвоносните съдове и по този начин задържат развитието на атеросклерозата. Съдържащите се във виното фенолни съединения могат да доведат до отпускане на кръвоносните съдове чрез въздействие върху епитела от плоските клетки, с което се подобрява циркулацията на кръвта и се предотвратява развитието на коронарните болести на сърцето, исхемична болест и др.

Специално внимание проф. Цаков отделя и на винотерапията. „Поради бурното развитие на фармацевтичната индустрия и модерната медицина през миналия век, познатите от векове профилактични и терапевтични свойства на виното бяха потънали в забвение. Заместваха ги с модерни медикаменти, които обаче не опровергават лечебните му свойства и качества. Отдавна забравени винени терапии, сега отново се възраждат и прилагат при точно определени симптоми, пише авторът във „Виното – традиция, култура, съвременност“.

Той отбелязва, че виното засилва апетита и подобрява храносмилането, като действа на слюнчените жлези и на стомашната секреция, възбужда функционирането на черния дроб и повишава притока на секреция в дванадесетопръстника. Също така умерената консумация ускорява отделянето на неизползваните и токсични остатъци от храносмилането.

Авторът описва и механизма на опиването от алкохола, появата на алкохолизма и съвременни форми и средства за борба с него.

„Бългapcкa eнциклoпeдия нa виното“

Купете

Луксозната „Бългapcкa eнциклoпeдия нa виното“ e вероятно най-известното издание, посветено на родното винопроизводство. За първи път книгата на журналиста Ясен Бориславов се появи в книжарниците преди 17 години. Веднага е издадена и на английски, и немски. Досега „Бългapcкa eнциклoпeдия нa виното“ е претърпяла 4 издания.

Бориславов описва в детайли производството на виното от древността до наши дни, като представя виното като културен феномен. Акцентът е на производството му в България – представени са винарските райони и изби с най-добрите им вина. Допълнително е включена информация за ценители – за аромат, език, послевкус и цвят на виното, а също така и класация на най-добрите вина в България и по света.

„Първото издание на тази книга се появи през 2004 г. с амбицията да запълни една отдавна назряла потребност на книжния пазар – нуждата от справочник, който да въведе винолюбивия български читател в света на виното с неговата дълга, сложна и богата на културни напластявания история, неговите технологии, стилове, вкусове и ритуали.

Оттогава във винарския бранш у нас се промениха много неща. Появиха се нови изби и стотици (по-скоро хиляди) нови вина. Утвърдени в миналото производители фалираха. Новите винарни засадиха собствени лозя и строго контролират качеството на гроздето, а следователно и на виното.

Българското вино плавно започна да си връща позагубеното международно признание и много специалисти очакват скоро България да стане една от интересните винени страни.

Докато се случваше всичко това, трите издания на тази книга се изчерпаха и това ѝ даде шанс да се прероди с актуализирано съдържание и нова информация. Акцентът отново е върху българския аспект на темата“, разказва Ясен Борислав.

„Във виното е истината / In vino veritas“

Купете

Като автор на корицата на тази книжка е изписано името на Плиний Стари, но в случая това е псевдоним на Асен Сираков – писател, публицист, преводач и ценител и познавач на виното.

В предговора той уточнява, че луксозната книжка не е ръководство за правене на вино, а помагало, което разширява кръгозора на почитателите на древната напитка.

Въпреки това са дадени ценни съвети как се прави домашно – и бяло, и червено вино. Сираков отделя внимание и на един много важен проблем с консумация и последиците от нея – главоболие, калории и т.н.

Акцентирано е какво е десертно и какво таниново вино. За доброто настроение на читателите любители на божествената напитка полезната информация в книгата е „гарнирана“ и с любопитни афоризми за виното и любовта, както и с оригинални вицове.

Изданието е джобен формат, предлага се в четири различни корици.

„Виното – всичко, което трябва да знаем за него“

Купете

„Виното – всичко, което трябва да знаем за него“ е една от петте книга на американската журналистка Катрин Кол, специализирала се в областта на вината и винопроизводството. Изданието е луксозно, отговарящо на изтънчените консуматори на напитката.

Издателите гарантират, че книгата разбулва тайните на хубавите вина и откриването им е не е трудно, стига да имаш подходящ гид. Кол, като опитна журналистка, не пълни текста си с научна терминология, а напротив, стегнато и ясно обяснява как се произвежда вино, различните му категории, правилата за сервиране и пиене.

Публикувани са много полезни таблици и обяснения на специфичните символи, които се срещат по етикетите на винените бутилки. Целта е да се разбие илюзията, че само богатите са в състояние да се насладят на хубавото вино.

„Преди да тръгнете да купувате вино независимо от повода, отделете достатъчно време да се информирате. Четете, задавайте въпроси и дегустирайте. Тук ще прочетете има ли значение реколтата, как да купуваме, кои са най-известните магазини по света, как да четем винената листа на ресторанта, кои храни с кои вина си подхождат – съвети на топ готвачи и сомелиери“, се казва в анотацията на книгата.

Във „Виното – всичко, което трябва да знаем за него“ са описани и препоръчани над 600 вина от всички категории и точки на света.

„Крилати мисли за виното“

Купете

В тази джобна книжка на издателство „Фама“ са събрани мисли, цитати, афоризми и сентенции, посветени на напитката на боговете и любовта. Доброто настроение е гарантирано.

„Ако виното изчезне от човешките творения, в здравето и съзнанието ще възникне пустота, далеч по-страшна, отколкото всички изстъпления, които му се вменяват във вина“

„Виното е учител по добър вкус, освободител на духа и озарител на ума.“

„Ако храната е тялото на добрия живот, то тогава виното е душата му“.

„Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света.“

„Ако липсва вино, липсва всичко.“

„Бог е създал водата, а човекът е създал виното“

„Виното е поезия в бутилка.“

„Виното е ключалка, през която надничаш в сърцето“

„Малко вино – лекарство, много – фатална отрова.“

„Подбрани тостове“

В луксозното издание са публикувани оригинални тостове от цял свят.

„Пoдxoдящитe думи, oтпрaвeни към приcъcтвaщитe, прeвръщa xрaнeнeтo в прaзник нa душaтa. Xрaнeнeтo и пиeнeтo бeз тocт, бeз дoбрe пoдбрaни думи, прoизнeceни oт чacт или oт вcички приcъcтвaщи нa трaпeзaтa, e кaтo пeceн бeз музикa, кaтo кaртинa бeз цвeтoвe, кaтo xляб бeз coл“, казват от издателство „Дамян Яков и подчертават, че книгата им е подходяща за подарък.

Купете

Из „Подбрани тостове“

Командващият Киевския военен окръг генерал Тихомиров забравил да поздрави цар Александър III с неговия имен ден. сетил се три дни по-късно. И веднага изпратил в двореца телеграма:

„Трети ден пием за здравето на Ваше Величество“!

На което Александър III отговорил:

Време е да прекратите, пияница такъв!“

Да пием за здравето на тези, за които не си спомнихме навреме!

В древноиндийския трактат „Прасковен цвят“ се казва:

„Потребностите на душата раждат приятелство, потребностите на ума – уважението, потребностите на тялото – желанието. А трите потребности заедно раждат истинската любов“

Да пием за това – да обичаме и да бъдем обичани!

Една източна мъдрост гласи, че в сърцето на всеки човек има няколко стаи: стая за любимия, стая за децата, стая за верни приятели, стая за скъпите гости…

Нека сърцата ни да бъдат винаги пълни!