Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Внушителна победа за сваления премиер Курти в Косово, но мнозинството е под въпрос

Внушителна победа за сваления премиер Курти в Косово, но мнозинството е под въпрос

© Reuters

Бившият премиер и някогашен радикален активист Албин Курти има шанс да се върне на на власт в Косово с внушително мнозинство на изборите днес. Разликата в данните от три екзит пола обаче означават, че ще е нужно време да се разбере дали той ще може да е премиер без коалиция.

Движение „Самоопределение“ на Курти е взело или почти 42 на сто, или над 50% от гласовете според две различни проучвания, обявени минути след затварянето на урните в 20 ч. българско време. „Ройтерс“ твърди, че проучванията не дават повече от 50% на „Самоопределение“ и тя няма да има мнозинство, но екзит пол на в. „Коха“ получава 50.7%, според института „Гани Боби“ – 53 на сто.

Което и от тях да е по-близо до действителния резултат, следващата партия – Демократичната лига на Косово, допреди по-малко от година коалиционен партньор на Курти – е с далеч по-малък резултат. В проучването, където „Самоопределение“ има 41.8% (и в което резултатите на другите партии биха били от значение за съставяне на мнозинство), Демократическата партия на Косово има 16.5%, LDK печели 15.2 % от гласовете, Алиансът за бъдещето на Косово на бившия премиер Рамуш Харадинай има 7.2 на сто.

Днес жителите на Косово гласуваха за шести път през последните 14 години. За това време – т.е. още преди Косово да обяви независимост през 2008 г. – никоя партия не е получавала такава подкрепа.

Състезанието за 120-те депутатски места на моменти изглеждаше оспорвано, но победата на Курти се очакваше след свалянето му от власт миналата пролет, върнало стария, отхвърлен с избори елит на бивши бойци в конфликта със Сърбия. Курти обещава борба с корупията и справяне с вътрешните проблеми като приоритет пред решаване на спора с Белград, а в него се зарича да не прави отстъпки, които вредят на интересите на Прищина.

Албин Курти

© Reuters

Албин Курти

Липсата на мнозинство би била проблем за Курти, тъй като партиите на бившите командири са враждебни към него, а отношенията с LDK – сложни, след като по нейна инициатива се стигна до вот на недоверие в парламента миналата пролет.

Формално името му не е част от бюлетината, защото избирателната комисия му попречи да участва заради предишна присъда. В действителност косовската конституция не изисква кандидат-премиер да се е включил в изборите, за да опита да състави правителство.

Над 1.79 млн. души имаха право на глас в Косово. Това е със 143 хил. повече избиратели, отколкото през октомври 2019 г. – най-младата държава в Европа, където най-младите гласоподаватели постепенно изместват по-възрастните поколения. Местни журналисти пишат, че гражданите са излезли масово до урните въпреки изключително ниските температури. Според някои информации на места дори са свършили бюлетините и избиратели са чакали и след часа за затваряне на секциите си с настояване да упражнят правото си на глас.

От 120-те места в парламента 10 са запазени за сърби, 10 – за други малцинства. По традиция „Сръбска листа“ печели с почти пълно мнозинство в северно Косово. Прищина я обвинява, че е инструмент, с който Белград се меси в косовските вътрешни работи.

Внушителна победа за сваления премиер Курти в Косово, но мнозинството е под въпрос

© Reuters