Днес

Всички пътища са проходими

Всички пътища са проходими

© Агенция Пътна инфраструктура

Всички републикански пътища са проходими при зимни условия и няма затворени участъци. Над 900 машини на пътноподдържащите фирми са на терен, обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника. Това съобщи на брифинг членът на управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ Иван Досев.

Той съобщи, че през нощта е имало частични затваряния на определени участъци за снегопочистване – на отсечки от автомагистралите „Тракия“ (на територията на областите София и Пазарджик) и „Хемус“(на територията на област София) е ограничавано движението на камиони над 12 т. В момента всички автомобили се пропускат и магистралите са проходими при зимни условия, каза Досев. Той подчерта, че машините не са спирали работа и броят им ще се увеличава при необходимост.

Досев призова шофьорите да карат внимателно, да тръгват с подготвени за зимни условия автомобили и да са търпеливи. През нощта докато е било ограничено движението на „Тракия“ за почистване, отново е имало навлезли в магистралата недобросъвестни водачи, заради които периодът на затваряне се увеличил с един час.

Всички пътища са проходими

© Агенция Пътна инфраструктура

Заради влошената метеорологична обстановка Гърция е затворила изцяло преминаването през ГКПП „Илинден – Екзохи“ и е ограничено движението на камиони над 3.5 тона през ГКПП „Кулата“. В тази връзка призоваваме шофьорите на тежкотоварни автомобили, които планират пътуване към Гърция, да отложат тръгването си до отваряне на граничните пунктове, за да не се налага да изчакват в аварийните ленти и в снега и да се образуват колони на магистрала „Струма“, каза той.

Високопланинските проходи са проходими при зимни условия. Ограничено е преминаването на автомобили над 12 т през проходите „Предела“, „Петрохан“ и „Троянски“, както и в проходите „Рожен“, „Печинско“ и „Превала“, където e забранено преминаването с ремаркета и полуремаркета.

Досев каза, че сняг вали над по-голямата част от страната и се очаква в следобедните часове валежите да спрат. Мобилизацията е пълна и колегите правят всичко възможно, за да се осигури проходимост на пътищата при зимни условия, добави той.

В отговор на въпрос пътният шеф информира, че за снегопочистването в събота и през нощта няма санкционирани пътноподдържащи фирми, тъй като не е имало основание за това.