Днес

Голяма конкуренция ще има и на малките кметски избори на 28 февруари

Голяма конкуренция ще има и на малките кметски избори на 28 февруари

© Надежда Чипева, Капитал

Избори по селата с петима-шестима претенденти за кмет. ГЕРБ не е издигнала кандидати на места, където ДПС участва. Сблъсък между „претенденти от БСП“ в една и съща община. Първи избори за партията на Цветан Цветанов. Нетипични местни коалиции. Изборен ден със строги противоепидемични мерки заради коронавируса. Това са причините, заради които частичните местни избори на 28 февруари ще бъдат интересни не само в населените места, където ще се избират кметове – общините Мъглиж и Баня и още десет села.

На вота някои партии гледат като своеобразна репетиция за парламентарните избори на 4 април не само заради конкуренцията, но и заради кампанията и гласуване по време на пандемия. И макар и забраната за предизборни събития да не пречи особено за агитацията в селата, където по традиция „всички се знаят“ и могат да си говорят „очи в очи“ на улицата, в политическите формации все още гадаят как ограниченията и страховете заради коронавируса ще се отразят на активността и резултатите. Сред мерките, които ще се спазват в изборните секции в деня на вота, са носенето на маски, дистанция между хората, дезинфекция и проветряване на помещенията.

Къде изборите ще са най-оспорвани

След смъртта на предишните кметове, избори в последната неделя на февруари ще има в две общини – старозагорската Мъглиж и смолянската община от селски тип Баните.

В Мъглиж, където има трима претенденти се очаква сблъсък между БСП и подкрепящи БСП. Освен издигнатия от ГЕРБ настоящия зам.-кмет на общината д-р Душо Гавазов, в изборите ще участват финансистът Миглена Филипова, която е официалният кандидат на „БСП за България“, и председателят на групата общински съветници от БСП Златко Острешев, който е издигнат от местната коалиция „Движение България на гражданите“ – обединение между създадената от Меглена Кунева ДБГ, „Движение 21“ на Татяна Дончева и НДСВ, но има подкрепата и на „Изправи се. БГ“ на Мая Манолова. По неофициална информация е имало мнения местните социалисти да издигнат отново Острешев, който е бил кандидат на БСП през 2019 г., но после е била подкрепена кандидатурата на Филипова. Избирателните списъци още не са готови и не се знае точният брой на имащите право на глас, но по данни на Централната избирателна комисия на втори тур на редовните избори през 2019 г. за кмет на община Мъглиж са гласували 4579 души при активност 53.5%.

В Баните също има трима претенденти. Кандидат на ГЕРБ е синът на починалия след усложнения от COVID-19 кмет Милен Белчев – Павлин Белчев. Другите претенденти са Ферад Емин от ДПС и Диана Фиданова от партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“, която на предишните избори е била кандидат за кмет от АБВ. Преди две години там са гласували 2737 души при активност от 74%.

Интересна подробност е, че управляващата партия ГЕРБ не е издигнала кандидати във във всички села. Макар че се е регистрирала за участие, няма претендент за кметския пост в село Боян (община Венец), където кандидатите са Ердинч Еминов от ДПС, Мехмед Мехмед от „БСП за България“ и Недживет Халим от „Републиканци за България“. В част от землището на село Боян се разполага част от държавното ловно стопанство „Паламара“, което сред партийци е известно като любимо на премиера Бойко Борисов. По неофициална информация заради близки контакти с лидера на ГЕРБ през 2019 г. от ДПС е изключен Бейзат Яхя – председател на Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, под ръководството на което е и ловното стопанство.

Макар да са се регистрирали за участие в изборите, ГЕРБ и ДПС не са издигнали кандидати за кмет на село Николаево (община Плевен), където по данни на Общинската избирателна комисия имат право да гласуват около 480 души. Там претендентите са петима – издигнат от „БСП за България“ е Илю Николов, от ВМРО – Красимира Симеонова, от ДБГ – Ваня Орозова, а от „Воля“ – Цветослава Иванова. От трети опит за регистрация има и пети кандидат – Георги Мончев от партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“, който е баща на досегашния кмет от местна коалиция между БСП и ПК „Тракия“ Петър Мончев. Първоначално от партията на Цветанов са искали да издигат Петър Мончев, но изборната комисия отказва регистрация, тъй като той е с осъдителна присъда, заради което са прекратени предсрочно и правомощията му. После издигат баща му Георги Мончев, чийто постоянен адрес е в Ловеч, а настоящ – в селото, и това става причина за първоначалния отказ и за неговата регистрация. След намеса на Централната избирателна комисия вторият кандидат е регистриран.

Кой стои зад останалите кандидати

На вота на 28 февруари най-много кандидати за кмет има в село Славовица (община Долна Митрополия), където по последни данни на ГРАО постоянен адрес имат около 550 души. Там са регистрирани шестима претенденти – Георги Георгиев от ГЕРБ, Аня Христова от ВМРО, Стилиян Крумов от „Републиканци за България“, Галя Тодорова от ДБГ, Георги Маринов от АБВ и Детелина Георгиева от партията на русофила Николай Малинов „Възраждане на Отечеството“. БСП и ДПС не са номинирали кандидати.

Избори за кмет ще има още в седем села в цялата страна. На някои места състезанието ще е между кандидати на ГЕРБ и ДПС, на други между партиите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а на трети – БСП няма да участва в изборите. Някои от предишните кметове са сред жертвите на коронавируса.

В село Поточарка (община Крумовград) битката е между ГЕРБ и ДПС – управляващата партия е издигнала Бойка Пересьова, а движението – Мохамед Чолак. В село Пудрия (община Криводол) кандидатът на ГЕРБ Цветан Андров ще се състезава срещу Дилян Димитров от ВМРО. В село Слънчево (община Аксаково) изборът е между ГЕРБ, „БСП за България“ и „Републиканци за България“ с кандидати – съответно Красимир Михалев, който бе кмет и досега, Мария Данкова и Добринка Йорданова. В село Трояново (община Камено) състезанието е между партиите на Борисов и Цветанов и инициативен комитет – от ГЕРБ е издигната Галина Христова, от „Републиканци за България“ – Николай Николов, а Димитър Николов е независим кандидат за кмет.

В Стежерово (община Левски) има четирима претенденти – Георги Георгиев от ГЕРБ, Пепа Костова от „БСП за България“, Александър Димитров от „Републиканци за България“ и Диан Димитров от БЗНС. Само двама кандидати има и в село Калейца (община Троян) – Татяна Стойкова от „БСП за България“ и Изолда Терзиева от ВМРО. В село Мъглен (община Айтос) изборът е между Аднан Лятиф и Межди Ахмед – кандидати, издигнати от инициативни комитети.

Какви са мерките заради пандемията

На местни избори гласуването е само с хартиена бюлетина и синя химикалка, която по принцип се предоставя в секциите. Противоепидемичните мерки за изборния ден повтарят заповедите на здравния министър за маски и дистанция.

В община Мъглиж ще се спазват седем основни мерки, определени в заповед на временно изпълняващия длъжността кмет Рени Малева. В изборните секции непрекъснато ще се носят маски, а стаите ще се проветряват по 5 минути на всеки час и ще се дезинфекцират поне три пъти в изборния ден. Предвижда се физическа дистанция между всички, както и дезинфекция на ръце на влизащите избиратели. На членовете на изборните комисии ще бъдат осигурени маски, но се препоръчва още да носят и ръкавици, които да сменят периодично при дезинфекция на ръцете, както и да не си пипат лицето.

Маските, дистанцията и дезинфекцията са задължителни и в секциите в община Баните, където в момента Общинската избирателна комисия според нейното ръководство дори работи на ротационен принцип, за да не се събират много хора. По данни на областната управа в Смолян 15 от членовете на избирателните комисии са поискали и ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Секциите в общината ще бъдат 16.

„Ще отидем да гласуваме. Не се притесняваме от епидемията тук. То е по единично, всеки си спазва маска, там дезинфектанти и ще гласуваме, това е за 5 минути“, каза пред БНТ Боян Гаджев, жител на Баните.