Политика

Доходността от складовете надхвърли 8%

Притежаването на складове и логистични площи в България вече носи на собствениците им над 8 на сто годишна доходност. В края на 2020 г. тя се е движела между 8 и 8,25%, се твърди в доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Тази доходност, макар че е сред най-високите на имотния пазар, не е нараснала особено много през първата година от пандемията, тъй като паралелно с търсенето на такива площи доста инвеститори са се заели да изграждат такива проекти и на практика няма недостиг, който би могъл да увеличи още повече наемите и оттам и доходността. Все пак тя прехвърля за първи път 8%, особено в столицата и околностите ѝ, където по принцип са съсредоточени най-много такива проекти.

Тази доходност е по-висока от доходността, която имат инвеститорите в търговски центрове, която в момента се движи между 5,5 и 6%, и много по-голяма от доходността от отдаването на луксозни жилищни имоти под наем, която рядко надхвърля 5%.

Според доклада на Cushman & Wakefield Forton през последното тримесечие на 2020 г. са завършени 43 930 кв. м такива площи, а в строеж са други 298 560 кв. м, като доминират проектите за собствено ползване, но има и такива, чието предназначение е да се отдават под наем. В много случаи става въпрос за разширения на съществуващи производствени или логистични площи. За сравнение само в столицата има общо около 1,4 млн. квадрата складови и логистични площи, като една четвърт от тях са директно предназначени да се дават под наем на желаещи.

Според доклада, въпреки че нарастващото предлагане доведе до леко увеличаване на свободните площи в края на 2020 г., делът им остава в здравословните нива за пазара – под 5%, със слаба перспектива за по-нататъшно увеличение.