Любопитно

Ебола взе първи жертви от 2016 г. в Гвинея

Н ай-малко трима души в Гвинея са починали от ебола, а други петима са с положителен тест за смъртоносния вирус, съобщават представители на здравните власти, цитирани от Би Би Си (BBC).

Те започнали да проявяват симптоми като диария, повръщане и кървене, след като присъствали на погребение.

Между 2013 и 2016 г. повече от 11 000 души починаха в Западна Африка

по време на епидемия от ебола, стартирала именно от Гвинея. В отговор на тази епидемия оттогава бяха разработени няколко ваксини, които оттогава се използват за борба с огнищата на вируса в Демократична република Конго.

Ебола заразява хора след близък контакт със заразени животни, включително шимпанзета, плодови прилепи и горска антилопа. След дова вирусът се разпространява сред хората директно – чрез контакт със заразена кръв, телесни течности или органи или индиректно – при контакт със заразена вода.

Погребенията в местните общности, където хората помагат да се измие тялото на починалия, мога да бъдат ключов начин за разпространение на ебола в ранните етапи на формирането на огнище на заразата.

Телата на жертвите на ебола са особено токсични.

Инкубационният период може да продължи от два дни до три седмици.

Д-р Сакоба Кейта, ръководител на националната здравна агенция в Гвинея, заяви, че се правят повече тестове, за да се потвърди ситуацията в югоизточния регион близо до град Нзерекоре, а здравните работници работят за проследяване и изолиране на случаите.

Директорът на Световната здравна организация, отговарящ за Африка, Матшидисо Моети написа в социалната мрежа Туитър, че СЗО „усилва усилията за готовност и реагиране” предвид потенциалното възраждане на ебола в Гвинея.

Докторът, открил ебола, с плашещо предупреждение

ООН: Ето какво причинява пандемиите и как да ги спрем

Топенето на ледовете може да събуди вируси на древни екосистеми

Учени: COVID-19 e само началото, спрете да унищожавате природата