Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Индикатори, че е време за нов рутер

М режовият рутер се превърна в необходимост за все повече модерни домове. Чрез него интернет връзката от доставчика става достъпна за всички устройства в дома.

Рутерите са в интересна позиция. Те са едни от най-важните устройства, но и същевременно са най-пренебрегваните. Обикновено биват поставени в някой ъгъл и човек се сеща за тях само, ако има проблеми с връзката. В повечето случаи рутерите са и най-трайните устройства, като могат да се използват в продължение на доста години.

Как да включим безопасното сърфиране в Chrome

Има няколко индикатора, които подсказват, че е време за нов рутер, отбелязва CNET. Първият е препоръката на експерите – рутерът да се сменя на три до пет години, за да може да използва най-новите технологии, включително и за по-добра сигурност.

В действителност обаче, повечето потребители не биха последвали това, особено, ако устройството им работи добре. Дори и добре работещ рутер обаче не означава, че потребителят получава максимума на възможностите му.

Например ако човек използва нови модели смартфон и лаптоп, но 10-годишен рутер, то тогава има голяма вероятност той да не им позволи да използват най-новите WiFi стандарти. А това означава по-ниско ниво на скоростта, не толкова добра защита и др.

Повечето стари и евтини рутери използват само 2.4GH честота, която пък има ограничена скорост. Новите устройства предпочитат 5GHz, защото могат да развиват по-висока скорост на връзката.

ИТ гиганти създадоха нов алианс за модерни технологии

Освен това модерните рутери се справят по-добре с едновременната връзка на повече устройства. А в ерата на все по-популярните допълнителни джаджи като умни говорители, сензори и свързани с интернет домакински електроуреди и телевизори, всеки рутер може неусетно да бъде натоварен с доста голям брой паралелни връзки.

Ако изведнъж домашният WiFi започне да „бави“, но тестовете на връзката показват, че интернет скоростта до рутера е наред, то това е признак за проблем с устройството. Понякога може просто да е нужен рестарт на рутера.

Но може и да е знак, че той е претоварен с твърде много паралелни връзки и те не могат да си „разделят“ наличния капацитет. Разбира се, това не би било изненада, ако няколко души едновременно гледат видео по интернет от различни устройства през един рутер. Ако обаче се случва, когато няма подобно натоварване, може да е признак именно за наличие на твърде много паралелни връзки или проблем с рутера.

SpaceX иска разрешение за 1 млн. станции за интернет

Може да се помогне на безжичната мрежа, ако най-големите консуматори са свързани директно с рутера чрез кабел. Например телевизорът и компютъра. Това ще освободи капацитет и ще позволи на рутера по-лесно да се справя с разпределението на връзката при по-големи едновременни натоварвания.

Новото поколение W-Fi 6 се смята за по-подходящо за гъстонаселените райони. Вече във все повече градове устройствата засичат едновременно десетки Wi-Fi мрежи. Очаквано, те могат да си пречат, тъй като честотите и каналите са ограничени.

SpaceX иска да „охлади“ очакванията за интернета си

Wi-Fi 6 и допълнителната версия Wi-Fi 6E тепърва прохождат. Те могат да използват 6GHz, което дава много повече възможности, но и ги прави несъвместими с по-старите устройства, които не разполагат с такъв модем. Първите съвместими устройства вече са на пазара, като се очаква постепенно броят им да се увеличава.

Alphabet тества безжичен интернет чрез лазери

Социалните мрежи „затварят“ хората в балон от филтри

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram