Днес

Недопуснат до изборите бивш премиер се готви да се върне на власт в Косово

Недопуснат до изборите бивш премиер се готви да се върне на власт в Косово

© Associated Press

Почти година след като оглави краткотрайното си правителство, Албин Курти има голям шанс да състави новото косовско правителство, при това – според някои проучвания – с мнозинство.

Днешните избори се провеждат в условията на пандемия, но и умора от нерешените проблеми на Косово в икономиката, борбата с корупцията, масовата емиграция и много други. Освен това от 2007 г., преди обявяването на независимост, нито един от петте избрани досега парламента не е изкарал пълния си мандат.

Движението му „Самоопределение“ поведе на парламентарните избори през октомври 2019 г., но без мнозинство. Коалицията, която Курти оглави, се разпадна, след като собственият му коалиционен партньор го свали от власт и състави нов кабинет с партия на бивши командири от Армията за освобождение на Косово, създали монопол в управлението през 20-те години независимост на Косово.

Решение на Конституционния съд обаче разпусна парламента през декември и наложи свикване на нови избори, след като се оказа, че в тях неправомерно е участвал депутат, на когото разчита управленското мнозинство. Месец по-късно изборната комисия не допусна Курти до новия вот – той е осъден през 2018 г. заради хвърлянето на сълзотворен газ в парламента три години по-рано. Тогава партията му „Самоопределение“ – някога известна като националистическа и подкрепяща обединение с Албания – протестираше срещу решението на депутатите да дадат повече автономия на сръбското малцинство в Косово.

Изборното законодателство в Косово обаче му позволява да е премиер. Шансовете му се увеличават от подкрепата на действащия президент Вьоса Османи, която бе издигната от Демократичната лига на Косово, но която застана зад Курти след свалянето му и се съгласи на обща парламентарна листа с него.

Косово се променя

По време на мандата му миналата година „Самоопределение“ вече не бе радикално движение – смекчаването на посланията донесе ползи и на тази партия, и на Демократичната лига на Косово (бившия му коалиционен партньор) сред гласоподаватели, уморени от стагнацията и икономическото положение, а и от липсата на напредък в спора със Сърбия.

Над 40% от населението е на възраст 25 години. Медианната възраст е 30 години при 41 в Сърбия, 43 – в Босна и Херцеговина и 46 – в Германия. Младите гласоподаватели се увеличават всяка година, а с това намалява подкрепата и за елита от АОК. Тежък удар върху командирите бяха и обвиненията във военни престъпления от специалната прокуратура на Косово, базирана в Хага, срещу подалия оставка след това като президент Хашим Тачи и бившия председател на парламента Кадри Весели.

Това не означава, че бившите командири от АОК няма да се борят за всеки глас. Идеята за обединение с Албания се чуваше и в кампанията в последните седмици, но този път не от Курти, а от Рамуш Харадинай, който два пъти бе премиер, а сега вероятно ще опита да е президент. Той подаде оставка, след като получи призовка от Хага, но през 2019 г., и тогава също имаше предсрочни избори.

Несигурност

Предстои обаче да се види как връщането на Курти във властта – ако проучванията се окажат верни – ще се отрази на най-трудния, спъващ развитието на Косово въпрос: този за независимостта му.

Сърбия все още смята Косово за своя провинция и ако в други правителства в Прищина – особено под натиска на Съединените щати – имаше желание за отстъпки в преговорите, Курти е неотстъпчив по въпроса. Нещо повече, той настоява, че преди решителни стъпки в преговорите със Сърбия Косово трябва да се справи с вътрешните си проблеми – например с корупцията. Някои експерти смятат, че именно обещанието тя да е акцент в управлението му (каквато трябваше да е и в предишния мандат) затвърждава подкрепата на гражданите.

Друг проблем може да се появи, ако конституционният съд на страната реши, че Османи не може да продължи да е изпълняващ длъжността президент (която зае след оставката на Тачи) при влизане в парламента. В Косово държавният глава се избира от депутатите и ако те не могат да постигнат решение с две трети мнозинство, се свикват нови избори.