Днес

Сенатът оправда Тръмп, републиканците го спасиха втори път за година

Сенатът оправда Тръмп, републиканците го спасиха втори път за година

© Reuters

Сенатът на САЩ отказа да обяви бившия президент Доналд Тръмп за виновен в подстрекателство към бунт срещу законната власт в страната. При необходими за осъждането му 67 сенатори срещу него гласуваха 57 – всичките демократи и 7 републиканци.

Така за втори път в рамките на една година той бе спасен от представителите на Републиканската партия. На 5 февруари 2020 г. републиканците отхвърлиха обвиненията срещу него в злоупотреба с власт при натиска над президента на Украйна да злепостави политическия му съперник Джо Байдън.

Сега Тръмп вече е извън Белия дом няма как с импийчмънт да бъде отстранен от президентския пост. Но в 5-дневен процес в Сената екипът на Камарата на представителите искаше той да понесе отговорност за бунта от 6 януари, щурмуването на парламента, разграбването и поругаването на сградата и смъртта на няколко души.

Но демократите знаеха, че няма как да съберат нужните им 17 гласа на сенатори републиканци, включително защото Тръмп продължава да има влияние върху избирателите им, а мнозина от тях ще са изправени пред избори за поста си чак през 2024 или дори 2026 г. Ако бъде осъден заради подстрекателски изказвания, речи и туитове, това ще е криминализиране на политическото говорене от страна на неговите опоненти, опасяващи се от гласовете на милионите симпатизанти на Тръмп, твърдеше защитата му.

Допитване на института Ipsos по поръчка на агенция „Ройтерс“ показа, че 71% от американците, включително половината от републиканците, смятат Тръмп поне частично виновен за началото на щурма рещу Капитолия, но едва половината от страната е за това той да бъде осъден за подстрекаване към бунт.

Тръмп така и не призна поражението си в изборите, отказа на присъства на встъпването в длъжност на Байдън и днес веднага след гласуването заяви, че това е било „най-големият лов на вещии в историята на тази страна“.

Но след вота лидерът на малцинството в Сената – републиканецът МичМакконъл, заяви, че е гласувал „невинен“, но че „няма спор, че президентът Тръмп практически и морално е отговорен за провокиране на събитията от онзи ден, а хората щурмуваха тази сграда, вярвайки, че изпълняват волята и инструкциите на своя президент“.

Обвинителите искаха с процеса в Сената да създадат основа и за друго гласуване на сенаторите, с което да бъде забранено на бившия президент да се кандидатира и да заема изборна длъжност. Според тях оставянето на такава възможност означава, че той няма да се поколебае отново да подстрекава към политическо насилие.

Защитата на Тръмп настояваше, че думите му на митинга във Вашингтон на 6 декември са защитени от конституционното право на свобода на словото и че той не е получил справедлив процес в една процедура, чиято конституционност оспорваха. Но обвинението показа, че не става дума само за една реч, а за години наред говорене срещу изборите, че те ще бъдат манипулирани и „откраднати“, дори на тях да победи той, и че привържениците му трябва да се сражават.

Не е съвсем ясно дали демократите няма да продължат с опит за сенатско гласуване за забрана за политически дейност на Тръмп, тъй като Конституията не е съсем ясна по този въпрос. За успех в такъв вот им трябва обикновено мнозинство от 51 гласа.

В последните часове в Сената се разигра драма, когато изненадващо бе гласувано да бъдат допускани свидетели в делото. Това означаваше, че вместо да приключи с гласуване в следобедните часове на съботния ден цялата процедура можеше да продължи неизвестно колко дни, седмици и месеци. В крайна сметка това бе отменено.

Тръмп остава в историята като едва третият президент, обявяван за виновен в долната камара на парламента, както и първият, обвиняван два пъти, първият с два пъти импийчмънт в едни и същ имандат и първият, срещу когото процедурата по импийчмънт е продължила и след като избирателите са го отстранили от поста. Сенатът на САЩ затвърди позицията никога да не е осъждал президент на страната.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.