Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Великобритания не счита за много вероятно Европейският съюз да отнеме бизнеса от Лондон след Brexit

Великобритания не счита за много вероятно Европейският съюз да отнеме бизнеса от Лондон след Brexit, като заяви, че истинските предизвикателства идват от Ню Йорк, Токио и други области.

Обединеното кралство завърши излизането си от ЕС в края на 2020 г., но сделката за свободна търговия в последния момент, която замени членството в блока, не включва договорености за свободна търговия с финансови услуги – двигателят на британската икономика.

Данните, публикувани в четвъртък, показват, че Амстердам е изместил Лондон като най-големия център за търговия с акции в Европа, след като Великобритания напусна единния пазар на ЕС, и събра част от британския бизнес с деривати.

Ако наистина сме честни, предизвикателството пред Лондон като глобален финансов център по света ще дойде от Токио, Ню Йорк и други области, а не от тези европейски центрове, особено ако започнат да издигат бариери пред търговията и инвестициите „, каза външният министър Доминик Рааб пред BBC.

Великобритания все още не е получила статут на еквивалентност на регулирането на финансовите услуги, което би освободило търговията, тъй като ЕС казва, че се нуждае от информация за намеренията на Великобритания да се отклони от правилата му.

Рааб заяви още, че ЕС рискува да подкопае собствената си конкурентоспособност, ако постави бариери, за да „откъсне малко бизнес от Лондон„.

По-рано властите на ЕС бяха категорични, че искат деноминираната в евро финансова дейност от Лондон да изгради собствен капиталов пазар под пряк надзор на Брюксел.