Любопитно

Експерт коментира инцидента с починалото от токов удар дете

В иждат се два кабела, които са положени в гофрирани тръби. Ако приемем, че тези кабели са станали причина за офазяване или попадане под напрежение на металните части на шахтата, то смело може да се твърди, че и тази ограда в момента и тя е опасна, коментира проф. Колев.

Екип на NOVA потърси експертно мнение след инцидента в София, при който загина 16-годишно момче, ударено от ток. Лилия Мустакова се срещна с професор Валентин Колев – електроинженер с дългогодишен опит. Още с пристигането си на мястото на случилото се той твърди, че опасност все още може да има.

За да е безопасно, изпълнението на такава инсталация трябвало да е съвсем различно. „Кабелите или трябва да бъдат положени подземно, или да бъдат положени въздушно“, уточни експертът.

Според професора причината за смъртта е възникнала от така нареченото „крачно напрежение”, като това предизвиква протичане на електричество през тялото.

„Трябва да се види какви са причините за възникването му. Тоест – защо металната част на шахтата е попаднала под напрежение. Моето лично мнение е, че това е недопустимо. Оградата не може да бъде използвана за такива цели, за преминаване на захранващи кабели“, категоричен е проф. Валентин Колев.

Пред експертите остават редица въпроси без отговор – каква е причината електрическата инсталация да бъде поставена по този начин, кой я e поставил, някой упражнил ли е контрол. И къде точно е била нарушена изолацията, за да се стигне до смъртта на дете. Предстои да разберем какви са резултатите и на проверките на отговорните институции.

Повече вижте във видеото.

Детето, ударено от ток, издъхнало пред очите на баща си

Токов удар уби младо момче в София