Днес

И болните от COVID-19 гласуваха в изборните секции в Каталуния

На регионалните избори в неделя испанската област Каталуния всички доказано болни от COVID-19 и всички поставени под карантина също имаха право да упражнят своето право на глас в секционните избирателни комисии.

Те можеха да отидат до урните в последния час преди края на изборния ден – от 19.00 до 20.00 часа, a членовете на избирателните комисии трябваше да носят ръкавици, маски, очила и защитно облекло. По информация на „Ройтерс“ в сравнение с останалата част от изборния ден от 19.00 до 20.00 часа избирателните секции са били почти празни.

По информация на БТА частичните резултати от преброяването вече показват, че бившият здравен министър на страната Салвадор Иля излиза начело с над 23% от гласовете и печели 33 от общо 135-те места в каталунския парламент. Сепаратистките партии обаче увеличават абсолютното си мнозинство. Досега те имаха 70 места в каталунския парламент, а според частичните резултати до момента получават 73 места.

Гледайте във видеото как протече гласуването на болните от COVID-19 в една от изборните секции, разположена на стадион „Камп ноу“.