Любопитно

Как можем да се върнем към нормалния живот 

Н а 27 декември д-р Рада Прокопова стана първият ваксиниран български лекар след здравния министър.

Защо именно тя – д-р Прокопова не знае. Отдава го отчасти на случайността, отчасти на факта, че през ноември отделението й се превръща в COVID-отделение. И е препълнено за броени дни.

„Нацията ни реагира трудно на новостите, но аз вярвам в здравия разум на хората“, коментира пред „Здравей, България“ по NOVA д-р Рада Прокопова, началник на кардиологично отделение в болница „Св. Анна“ в София. 

„При първата доза нямах никакви реакции, освен болката от самото инжектиране. При втората доза действително имах странични реакции. Вдигнах за кратко температура, имах болка по мускулите, но в никакъв случай не мисля, че страничните действия са нещо различно от при другите ваксинации“, разказва тя.

„Ние се превърнахме постепенно в така нареченото триажно отделение. Пациентите с тежки пневмонии и тежки вирусни инфекции постъпваха при нас. Доказвайки се, че са с COVID, отиваха на осмия етаж. След което вече нямаше възможност да бъдем триаж, защото болните с коронавирус станаха толкова огромно количество, че се наложи постепенно нашият етаж да стане коронавирусно отделение, след което и седмият, и шестият етаж, и хирургията на втория етаж. Три етажа се напълниха за три дни“, спомня си д-р Прокопова.

В отделението й работят 30 души – разделени почти по равно между лекари, медицински сестри и санитари. Повечето вече са преболедували COVID-19. Повечето медици в отделението са се ваксинирали.

„Въпросът с ваксините за мен е въпрос на отговорност към обществото. Всички ние живеем заедно и, ако човек счита, че може да има единствено и само лично мнение, моят съвет е да стане отшелник на връх Ком, а не да подлага останалите от обществото на неговите често некомпетентни, нямащи никакво отношение към професионализма, мнения“, посочи медикът.

„За да има начин да съществуваме някак заедно, както преди, това общество се нуждае от някакво количество хора – или преболедували, или ваксинирани, за да може да се отвори нормалният живот. Да чакаме да се разболеят 50%-60% от хората е, първо – наивно, второ – опасно и трето, това не показва много голямо човеколюбие. С очите си видях много хора между 40 и 50-годишни, които не оцеляха, без да имат съществени допълнителни заболявания. С очите си видях хора между 30 и 50-годишни, които си отидоха със сериозни, трайни увреждания. Преболедуването едва ли трябва да се възприема като най-прекрасната опция от всички“, смята медикът.

Още по темата вижте във видеото по-горе.

„Питай за ваксините“: Ангел Кунчев и Илко Гетов отговарят на въпроси

България влезе в червената зона на ковид, починали

Обяснение как точно заразява и убива коронавирусът

Ще има ли все пак масово тестване за COVID-19 на учениците