Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

НСИ да събира данни и за изхвърлени храни, предлага депутатНСИ да събира и предоставя данни на екоминистъра за образуваните количества хранителни отпадъци всяка година до 31 май. Това предлага народният представител от Обединени патриоти Красимир Богданов с промени в Закона за отпадъците.Събираната информация е необходима за изготвянето на доклад, който ще бъде изпращан ежегодно към Европейската комисия. Като държава- членка на Европейския съюз, България трябва да започне да докладва данните от измерването на количествата образувани хранителни отпадъци по цялата хранителна верига до средата на 2022 г.

Според анализ на Европейската агенция по околна среда биологичният отпадък може да се превръща във възможност за развитие на кръговата икономика и енергиен източник.

Храните имали дял от 60% от биологичните отпадъци в ЕС, а всяка година държавите членки изхвърляли по 88 млн. тона храни, което представлявало около 20% от произведените хранителни продукти. Тези отпадъци можели да се използват за подхранване на почвите или за производство на биогаз.

В България всяка година се изхвърлят над 670 000 тона храни, като основното количество отпадък идва от домакинствата.