България

От днес ограничават придвижването по работа в Гърция

Мерките засега ще са в сила до края на месеца. Фирмите, където е възможно продължават да работят дистанционно, производствените компании прекратяват работа. Държавата оказва финансова помощ на всички, които принудително са прекратили своята дейност, както и на безработните. 

С решение, взето от правителството, служителите нямат право на сертификати за движение, но също така и свободни предприемачи, чийто бизнес е затворен. Прилагането на съответните решения започва в понеделник, 15 февруари 2021 г., и започва строг и систематичен контрол.

По-конкретно служители, които работят дистанционно или в процес на спиране на трудови договори, не могат да притежават удостоверения за движение, нито от техния работодател, нито от системата „Ergani“, нито от forma.gov.gr. Разрешителните за придвижване, които са в сила за тези служители, вече не са валидни и тяхното придвижване ще се извършва чрез SMS изпратен на номер 13033 с 6-та.

Самостоятелно заетите лица, заедно със сертификата „тип A“, издаден от forma.gov.gr, трябва да имат, при проверка, отпечатан от данъчното досие разрешението за бизнес (актуално състояние).

За публичния сектор проверките ще се извършват чрез работния план, който ще докаже, че те работят само с абсолютно необходимия персонал. Сертификатите за движение трябва да имат кръглия печат на фирмата, като ще се извършват систематични проверки за правилното прилагане на разпоредбите.

Припомняме, че районът на гръцката столица Атина е под пълна карантина. Остава в сила изискването гражданите да изпращат SMS при излизане от дома си, с който да да регистрират целта на придвижването си.

Относно карантината, вечерният час от 21 до 5 часа от понеделник до петък се запазва, а маските стават задължителни и на открито. В събота и неделя в червените зони вечерния час започва от 18 до 5 часа.

Магазините от търговията на дребно също затворени.

Четете още:

Какво се променя от утре в удостоверенията за придвижване в Гърция – Новите формуляри