Любопитно

"Питай за ваксините": Ангел Кунчев и Илко Гетов отговарят на въпроси

Б езопасни ли са ваксините за хора с алергии? Къде ще мога да си поставя ваксина?

NOVA стартира нова рубрика „Питай за ваксините“. Зрителите ще могат да задават въпросите си през сайта nova.bg, а отговорите ще дават здравни експерти в ефира на „Здравей, България“.

Рубриката започва от днес, а в студиото на предаването говориха доц. Ангел Кунчев и проф. Илко Гетов.

„По отношение на ваксините, базирани на рНК технология, ако някой си е поставял такава против грип, няма да има проблеми да си постави и тази срещу коронавирус. Другата ваксина, която е разрешена е аденовирусна и там също не би трябвало да има проблем при алергия“, обясни проф. Илко Гетов по повод въпроса безопасни ли са ваксините за хора с алергии.

Той добавя, че задължително във всеки такъв продукт има консерванти, които да запазят продукта.

„Когато една ваксина е разрешена от Европейската агенция по лекарствата тя отговаря на много строги критерии. Не съществува друг продукт, който да минава по-строг контрол. Няма такъв“, категоричен бе доц. Кунчев.

„Нямаме данни личен лекар да откаже да поставя ваксина. Това би означавало, че той просто абдикира от своите задължения да се грижи за пациентите си. Аз съм сигурен, че всички лични лекари ще правят ваксинации. Имаме и законови методи, с които можем да ги принудим, но не е това идеята“, каза доц. Кунчев по повод въпроса къде ще може да се поставят ваксини. 

„Не мога да коментирам темата със заведенията. Премиерът има право да взема решения и да ги налага на Министерския съвет. Ако това е решението им – ще го направят. Аз говоря от гледна точка на медицината и чистата наука“, коментира още доц. Кунчев решението за отварянето на заведенията от 1 март.

Той добавя, че преди седмица е имало слабо ниво на инфекции и това е можело да се обсъжда тази тема. Важно е обаче да се види какво ще се случи през следващите седмици, добавя доц. Кунчев.

Могат ли да се ваксинират онкоболните?

Според проф. Гетов ако човек е преминал през химиотерапия няма никакъв проблем той да се ваксинира.

„Има научни доказателства, че за пациентите със солидни тумори трябва да си поставят ваксина с рНК технология. 2-3 седмици преди или след терапевтичен курс за онкологично заболяване няма никакъв проблем с поставянето на ваксината. Това е категорично“, заяви той.

„Разликата между рНК ваксините и останалите е в технологичните процеси и механизма на действие. рНК ваксините са най-новите и модерни. Тази технология е насочена към разработването на ваксини за онкологично болни пациенти – т.н. персонализирана терапия. Има два вида имунитет – клетъчен и хуморален. В този случай говорим за втория вид, защото става дума за изграждане на антитела срещу COVID-19“, обясни проф. Гетов.

„Малко преди втората доза от ваксината ваксиналната ефикасност е между 40% и 50% за всички разрешение за употреба ваксини към днешна дата. 7 до 10 дни след втората доза вече можем да говорим за стабилен имунитет и наличието на достатъчно количество антитела. След първата доза ваксина рискът да попаднете в болница е много трудно“, каза проф. Гетов по повод колко време след първата доза ваксина имаме антитела. 

Той добавя, че последните данни в Израел показват, че от всички ваксинирани 0, 54% от ваксинираните са се заразили. Нито един от тях не е стигнал до болница и не е починал.

Бременност

„Няма данни и противопоказания за бременни или дами, които желаят да забременеят. Моят съвет е, ако някой планува бременност, на този етап да се въздържи от ваксиниране. Трябва да изчакаме още малко информация“, добави проф. Гетов.

Той обясни, че всички производители на ваксини са задължени да проведат клинични проучвания за приложението на продуктите си върху деца.

Още по темата вижте във видеото по-горе.

България влезе в червената зона на ковид, починали

Обяснение как точно заразява и убива коронавирусът

Ще има ли все пак масово тестване за COVID-19 на учениците