Днес

Армията в Мианма обещава избори насред многохилядни протести срещу преврата

Армията в Мианма обещава избори насред многохилядни протести срещу преврата

© Reuters

Военните в Мианма не могат да овладеят демонстрациите в страната две седмици след като свалиха фактическия ѝ лидер Аун Сан Су Чжи и формираха хунта, която трябва да управлява страната година, до предполагаеми избори. Демонстрантите намаляват, но продължават призивите за гражданско неподчинение, докато армията затяга хватката върху живота в страната.

Нямаше протести в първите няколко дни след преврата, обоснован с „измами“ на изборите миналата есен. С него армията се върна на власт след прекъсването през 2011 г. на половин век, в който пряко управлява Мианма.

След това хиляди демонстранти успяха да се организират въпреки опитите да бъде спрян достъпът до „Фейсбук“ и почти напълно да се блокира интернет. Връзката отново бе прекъсната снощи, но от сутринта е възстановена.

В края на седмицата в азиатската страна с население над 54 млн. души армията изпрати бронирани машини и войници в големите градове. В много от тях жителите участват в движение за гражданско неподчинение, стачкуват различни групи от обществото, включително държавни служители, лекари и учители. В протестите се включват и будистки монаси. Днес имаше и опит да бъде блокиран железопътният транспорт между старата столица Янгон и южния град Моламяйн.

Армията в Мианма обещава избори насред многохилядни протести срещу преврата

© Reuters

Армията отговаря с твърди мерки

Би Би Си оценява броя на протестиращите като по-малък от най-масовите демонстрации миналата седмица, когато те наброяваха десетки (а по други оценки – стотици) хиляди. Британската обществена медия свързва това със засиленото присъствие на армията.

В събота военните си дадоха правомощия да арестуват хора и да ги държат за повече от 24 часа без съдебен документ, а на журналистите се забрани да наричат ставащото преврат. Работи се и по нов закон за киберсигурност, който и ограничил свободата на словото в интернет. Стотици са задържани – както политици, така и активисти и протестиращи.

Специалният пратеник на ООН Кристин Шранер Бургенер предупреди армията, че всеки силов отговор срещу демонстрантите ще има „тежки последици“.

„Ще предадем властта“

Армията обаче не реагира на предупреждението, че „светът наблюдава“. Днес на първата си пресконференция след преврата тя обеща нови избори и отказ от властта. Неин говорител повтори, че въоръжените сили са се справили с изборна измама, и съобщи, че срещу Су Чжи има ново обвинение, без да уточнява (тя е под домашен арест и е обвинена в притежаване на незаконно внесени уоки-токита). По думите му военните смятат да предадат властта на спечелилата на изборите партия. Към протестиращи бяха отправени критики за насилие срещу силите на реда при действия на „беззаконие“.

Според въоръжените сили със сигурност ще има избори и в управлението ще влезе партията, която ги спечели. Те отричат Су Чжи и президентът Вин Мин да са арестувани, а наричат мярката прибиране в домовете им от съображения за сигурност. Бе отправено и предупреждение, че който организира протести, ще бъде осъден на 20 години затвор.

Армията в Мианма обещава избори насред многохилядни протести срещу преврата

© Reuters

Западът реагира с безпокойство на преврата, а Съединените щати въведоха нови санкции срещу отделни военни. Китай блокира опитите за действия на ООН в Съвета за сигурност. Пекин е в тесни контакти с армията (макар днес отново да отрече, че е помогнал за преврата) на Мианма и призовава за „стабилност“.

Въпреки това дори азиатският гигант поиска Су Чжи да бъде освободена, а посланикът на страната в ООН обясни, че ситуацията „абсолютно не е каквото Китай иска да види“.