Любопитно

„За да живеем нормално”: младежи от цяла Европа заминават за Швеция

К аури Мар е пристигнал от Ирландия. Дошъл е в Швеция преди два месеца, за да се наслаждава на живота. След като се осведомил за шведския модел в пандемията, 25-годишният мъж решил да се премести да живее там, защото му харесал подходът, който залага на по-малко рестрикции.

В един хостел той бързо намерил свои съмишленици, които идвали от цяла Европа – Италия, Франция, Германия. Всички те бягали от ограниченията в родните си страни, пише „Дойче Веле”.

„Помислих си, че сънувам”

Италианецът Фелипе Трако е дошъл в Швеция преди три месеца. „Тук бързо установих, че много други хора са дошли поради същата причина – просто искат да си живеят живота”, казва Фелипе.

Условията в хостела са пуритански: стаите са с по шест легла, без прозорец. Германката Линда Вагнер също живее временно тук. В интернет се информирала в кои страни може да се влиза безпроблемно и в крайна сметка избрала Швеция.

„Помислих си, че сънувам

когато пристигнах и видях как всички общуват нормално, как спокойно ходят на ресторант – без маски, без задръжки”, разказва младата жена и добавя: „Знам как е сега в Германия, как живят в момента моето семейство и приятелите ми”.

Швеция се опитва да поддържа баланс: строги ограничения няма, но правителството и здравните власти призовават хората да бъдат предпазливи. Който може, да си стои вкъщи, вечер консумацията на алкохол е забранена, собствениците на магазини трябва да внимават да не се събират прекалено много клиенти, носенето на предпазна маска в градския транспорт е задължително само в пиковите часове. Никой обаче не контролира дали предписанията се спазват.

В 10-милионна Швеция коронавирусът е взел дотук над 12 000 жертви. След няколко дни започва зимната ски-ваканция, а главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел предупреждава за опасността от трета вълна на пандемията.

„Тук можем да живеем така, както трябва да живеят младите хора”

В хостела на Каури Мар и останалите изглежда никой не се интересува от това. Точно обратното: „Много приятно усещане е да можеш да седнеш в кафене, да отидеш на фитнес, да пътуваш с автобус или влак, без да се притесняваш, че полицията или други служители по сигурността те следят за нещо”, казва Каури Мар. „Хубаво е, че можем да живеем така, както би трябвало да живеят младите хора”, добавя той.

Ирландецът не желае повече да се лишава от тези свободи. Иска да остане дългосрочно в Швеция и затова вече е започнал да си търси работа.

Кой може да влиза у нас без отрицателен PCR тест

Страни от Шенген затвориха границите си заради COVID-19

Възможна ли е стратегията за „Нулев COVID” в Европа

Нова мутация на COVID-19 е засечена на Острова