Любопитно

Изложба в Ермитажа разбуни духовете в Русия

М ащабна изложба, посветена на прословутия ювелир Фаберже в най-големия руски музей – Ермитажа в Санкт Петербург, предизвика скандал. Експерти влязоха в спор дали в нея са включени фалшификати.

В изложбата „Фаберже – бижутер на Императорския двор“ са включени 25 фалшификата от показаните 102 предмета, твърди арт търговецът Андрей Ружников, който работи в Лондон, в отворено писмо до директора на Ермитажа. Той се аргументира с това, че всички императорски яйца и много предмети от колекцията на Фаберже са произведени в едно единствено копие, а някои от експонатите на изложбата повтарят предмети, които вече се съхраняват в други колекции или са изложени в други музеи. Вашата изложба е „срам и позор, удар по репутацията на най-големия музей в Русия“, пише Ружников.

Твърденията му се подкрепят от експертите по Фаберже Геза фон Хабсбург и Александър фон Солодкоф, както и от финландската изследователка Ула Тиландър – Худенйелм.

Ермитажът отказа директен коментар и призова експертите към диалог. В отговор с доклад излезе Александър Иванов, колекционер и генерален директор на музея на Фаберже в Баден-Баден, чиято собственост са част от предметите, определяни като фалшификати. Той отхвърля съмненията в автентичността на експонатите. Руското издание „Комерсант“ обаче пише с ирония за Иванов. „Речта на „експерта“ беше обявена като „доклад“, но, уви, стилът на посланието, което продължи цял час, беше далеч от академичен“, отбелязва изданието. „Ружников пише до Ермитажа, но изнесеното е насочено всъщност към Иванов, зад когото стоят три частни музея – Музеят на Фаберже в Баден-Баден, Руският национален музей в Москва и Музеят на християнската култура – институции достатъчно ефимерни, не е ясно къде и какво съхраняват“, пише „Комерсант“.

Иванов е и посредникът, купил за руския президент „яйцето на Ротшилд“, което Путин подари на Ермитажа.

Путин подари „Фаберже“ за $18,5 млн. на Ермитажа

Руски меди твърдят, че Александър Иванов е свързан с бизнесмена Константин Голощапов, определян като „близък приятел на президента Владимир Путин“.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ НЕВЕРОЯТНАТА ИЗРАБОТКА НА ИМПЕРАТОРСКИТЕ ЯЙЦА НА фАБЕРЖЕ