Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Молекулярен биолог: Вирусът мутира в телата на пациенти с компрометирана имунна системаВсички мутации възникват, когато вирусът се възпроизвежда, тоест колкото повече пъти той се презапише, толкова повече мутации могат да възникват. При пациенти, които са с компрометирана имунна система, вирусът пребивава много дълго време и се рамножава много пъти. Това обясни проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН и консултант на лабораторията на „Пирогов“, в ефира на „Тази сутрин“ по Би Ти Ви.

Тя разказа, че според научна публикация британският щам на коронавируса се е създал в пациент от Бостън, който е бил 154 дни носител на коронавирусна инфекция. Той е бил с автоимунно заболяване. При него са се появявали нови и нови мутации, а след това излизат публикации от други места с подобна информация.Проф. Угринова каза, че се надява ваксините наистина да могат да се справят с мутациите, както твърдят производителите. 

Засега у нас е открит единствено британския щам на коронавируса.

У нас по 100 проби на седмица се секвенират, за да се намерят нови щамове. Цената е по 500 лв. на проба. С откриването на нови щамове се занимават вирусологът доц. Ивайло Алексиев и микробиологът доц. Иван Иванов от Центъра по заразни болести. Доц. Иванов въвежда нов метод на секвениране, който ще увеличи бройката на пробите и ще намали цената им – до под 100 лв. на проба. Това ще ни позволи да покрием изискването на ЕК поне 5-10% от PCR тестовете да се проверяват за мутации.