Любопитно

Правната комисия отхвърли ветото на президента

П равната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който се създава фигурата на специален прокурор, който да разследва главния прокурор. Ветото беше подкрепено от 7 народни представители, а 12 гласуваха против връщането на закона за повторно обсъждане.

Според държавния глава, приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор. Като по думите му с въвеждането на новия прокурор се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

При обсъждането на ветото, Красимир Ципов от ГЕРБ, един от вносителите на промените в НПК, посочи, че законодателните промени от последните години са направили така, че прокуратурата да бъде независима и децентрализирана.

Крум Зарков от БСП попита, ако това е вярно, и ако се вземе предвид решението на Конституционния съд, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, защо е необходимо създаване на специален прокурор, който да разследва единствено главния прокурор и заместниците му. Той попита още дали вносителите гарантират, че тези промени ще бъдат приети за достатъчни от европейските институции, във връзка с препоръките им за ограничаване влиянието на главния прокурор.

На това Ципов отговори, че създаването на фигурата на специален прокурор е възможното решение, а не единственото възможно решение, в рамките на така действащата конституция и законодателство.

От БСП отбелязаха още, че срещу законодателните промени са се обявили Висшият съдебен съвет, Висшият адвокатски съвет, както и Прокуратурата.

Президентът наложи вето на Закона за допълнение на НПК

Окончателно: Ще има прокурор, разследващ главния

Правната комисия прие да има прокурор, който да разследва главния прокурор

ВСС не подкрепя създаването на прокурор, който да разследва главния