Днес

Саудитска Арабия изненадващо наложи ограничения на бизнеса с международни компании

Рияд

© Faisal Al Nasser, Reuters

Рияд

Самоуверено и неочаквано Саудитска Арабия обяви, че до 2024 година нейното правителство ще спре да прави бизнес с международни компании, чиито регионални централи не са в кралството, съобщи Си Ен Би Си.

Новината от снощи внесе смут сред инвеститори, банкери и работници емигранти.

През последните години Саудитска Арабия сама се определяше като място за централни офиси в кампанията си за създаване на работни места в частния сектор и диверсификация на икономиката си като част от Визията на престолонаследника Мохамед бин Салман 2030.

Само че сега това се превръща в ултиматум за някои: или да преместят централата си в кралството, или ще изгубят доходоносни държавни договори. Според регионални анализатори и финансови специалисти тази стъпка по всяка вероятност е насочена срещу Дубай.

Кралство Саудитска Арабия възнамерява да прекрати сключването на договори с компании и търговски институции с регионални централи, които не се намират в кралството. Мярката ще включва агенции, институции и фондове, собственост на правителството, и ще влезе в сила на 1 януари 2024 година информира Саудитската агенция по печата.

Засега политиката изглежда ще се прилага само за фирми, които правят бизнес с правителството. Онези, които не преместят централите си в Саудитска Арабия, все още могат да работят в частния сектор, уточнява Си Ен Би Си. ОАЕ е на 16-о място според индекса на Световната банка колко лесно се прави бизнес, докато Саудитска Арабия е на 63-а позиция в тази класация. /БТА