Днес

Тецовете на Доган и Ковачки отново получават пари от държавата за резерв

Тецовете на Доган и Ковачки отново получават пари от държавата за резерв

© Георги Кожухаров

Ахмед Доган и Христо Ковачки отново са сред получаващите пари от държавата за осигуряването на енергийни мощности. Това е факт от началото на месеца и е чрез притежаваната от почетния председател на ДПС ТЕЦ „Варна“ и свързаната с бизнесмена Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“.

Общо за февруари тези тецове както и държавните ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК са взели общо 2 млн. лв., като не е известно за коя централа каква е сумата, съобщава „Капитал“.

Изданието припомня, че в разгара на антиправителствените протестите през лятото премиерът разпореди да се отменят плащанията за т.нар. студен резерв, чрез които тецовете на Доган и Ковачки получаваха милиони, за да стоят в готовност. ТЕЦ „Варна“ и ТЕЦ „Бобов дол“ са се регистрирали за участие в търговете в един и същ ден, а държавните – едва през следващия месец. В допълнение конкретните текстове в Закона за енергетиката, които регламентират тези процедури, са обнародвани чак на 2 февруари.

Наскоро се разбра, че чешката прокуратура е започнала разследване на обстоятелствата, при които държавната CEZ е продала на Доган ТЕЦ „Варна“. А и досега не е известно дали тецът е в състояние да функционира.