Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Ябълките са полезни за мозъкаУчени от Австралия и Германия установиха, че определени фитонутриенти, съдържащи се в ябълките, стимулират производството на нови мозъчни клетки, пише сп. „Стем селс рипортс“, цитирано от БТА.Това според изследователите може да помогне за подобряване на паметта и когнитивните функции.

Известно е, че химикали, срещани в растенията – т.нар. фитонутриенти като ресвератрола в червеното грозде и епигалокатехин-3-галат в зеления чай, имат положително въздействие върху различни органи, в това число и мозъка.

Авторите на настоящото изследване от университета на Куинсланд, Австралия, и Центъра за невродегенеративни заболявания в Дрезден, Германия, установиха, че високите нива на определени фитонутриенти могат да стимулират неврогенезата – процеса на генериране на нови мозъчни клетки.

Резултатите от тестовете им показват, че отгледани в лаборатория стволови клетки на мозък на възрастни мишки генерират повече неврони и са по-добре защитени от смърт, ако в клетъчните култури се добавят кверцетин или дихидроксибензоена киселина (DHBA). Въпросните фитонутриенти се съдържат в ябълките.

В тестове с мишки изследователите са установили, че въпросните клетки – предшественици на мозъчни структури, свързани с ученето и запаметяването, се размножават по-активно и произвеждат повече неврони.

Специалистите сравняват ефекта на фитонутриентите кверцетин и DHBA върху генерирането на нови мозъчни клетки с този на тренировка – известен стимул на неврогенеза.

Учените отбелязват, че наблюдаваните подобрения в когнитивните функции след прием на „ябълкови съединения“ засега са потвърдени само при животни. В бъдеще изследователите планират да проверят дали тези или други фитонутриенти могат да подобрят мозъчните функции и при хора.