Днес

Брюксел готви нова наказателна процедура срещу Унгария заради ограниченията за НПО

Брюксел готви нова наказателна процедура срещу Унгария заради ограниченията за НПО

© Associated Press

Очаква се Европейската комисия да обяви нова процедура срещу Унгария в четвъртък, след като Будапеща отказа да промени закон за разкриване на чуждестранни дарители от организации на гражданското общество.

Това казват за „Ройтерс“ трима неназовани източници. Според тях днес би трябвало да бъде одобрена наказателна процедура срещу страната.

Миналата година Съдът на ЕС постанови, че законът „въвежда дискриминационни и неоправдани ограничения по отношение както на организациите … така и на лицата, предоставящи им такава подкрепа“ и това нарушава основните права на ЕС, например такива, свързани със защитата на личните данни и свободата на сдружаване.

Заради отказ да промени закона от 2017 г. Унгария сега е заплашена от нови процедури, обясняват източниците. Говорител на мисията на Унгария в ЕС обаче заяви, че Будапеща ще се съобрази с решението и е информирала Комисията, че е готова да отмени обжалвания закон и да го замени с нов.

При обявяване на процедура утре Унгария ще има два месеца да реагира и ако не се съобрази в този срок, ще ѝ бъде наложена глоба.