Политика

Веригите се надяват на вето срещу забраната на собствени маркиНовите текстове на Закона за защита на конкуренцията заплашвали BG фирмитеСдружението за модерна търговия, в което членуват всички големи търговски вериги, работещи у нас, се надява президентът Румен Радев да наложи вето върху гласуваните от парламента на 11 февруари промени в Закона за защита на конкуренцията. Това се разбира от становище на сдружението, разпространено в сряда.

Мотивът за промените в закона бе въвеждането на европейска директива за борба с нелоялната конкуренция, но според сдружението промените в българския закон далеч надхвърлят изискваното от директивата, ограничава се свободата на договаряне и “се поставят в неравностойно положение много български компании спрямо конкуренти в други европейски страни, където директивата е транспонирана адекватно”, пише в становището.

Най-същественото оплакване е срещу въведената забрана за ексклузивни доставки, което удря собствените търговски марки на търговците. Под тези марки работят стотици малки и средни български фирми, на които търговецът поръчва определени продукти. Според сдружението забраната ще прекъсне договорите и търговците ще внасят тези продукти от чужбина, с което на практика нашите фирми остават без бизнес.

Изпълнителният директор на сдружението Йордан Матеев каза вчера, че единствената възможност за преодоляване на тези промени, приети без широко обществено обсъждане, е президентът да наложи вето, тъй като те още не са публикувани.

“Държавата, вместо да подкрепя развитието на българския бизнес и на българските производители и преработватели, ги поставя в дискриминирано положение спрямо колегите им от ЕС”, каза още Матеев.