Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

ЕК: Вирусът ни научи, че затварянето на границите не помага

В началото на пандемията миналата пролет 17 държави от ЕС въведоха ограничения за преминаване на границите. Поуката е, че това не спря разпространението на заразата, но се отрази изключително много на единния пазар, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

По нейните думи изводът е помогнал на ЕС да реши да съгласува въвежданите противоепидемични мерки. През декември миналата година ограничения по границите имаше в четири държави от ЕС, последно броят им е девет, отбеляза тя.

„Винаги трябва да се има предвид защитата на общественото здраве и необходимостта от свобода на движение, заяви председателят на ЕК. Важно е да следим къде заразата се разпространява повече и да се предупреждаваме, а хората от тези райони, особено оцветените в тъмночервено, да бъдат разколебавани в желанието да пътуват. Държавите от ЕС одобриха този подход. Вирусът ни научи, че затварянето на границите не помага и е в наш интерес да прилагаме взетите съвместно решения“, допълни тя.

Урсула фон дер Лайен съобщи още, че Европейската комисия сключва второ предварително споразумение с „Модерна“

за допълнителна доставка на 300 милиона дози ваксина.

Предвижда се половината от допълнителните количества да бъдат доставени до края на годината, а останалите – догодина. До днес от одобрените в ЕС ваксини са доставени 33 милиона дози, уточни Фон дер Лайен.

Общо 22 милиона европейци вече са получили поне една доза ваксина, а седем милиона – и втора доза. Доставките ще се увеличат, скоро ще бъдат достъпни и нови ваксини, добави тя.

По нейните думи ЕК е осигурила досега по договорите с производителите 33 милиарда евро като предварително плащане. Държавите от ЕС плащат за ваксините при получаването на доставките, поясни тя.

Фон дер Лайен предупреди да не се купуват ваксини с неясен произход, защото това би създало голяма заплаха за общественото здраве. По нейните думи за руската ваксина „Спутник“ не е поискан достъп до пазара на ЕС и следва да се помисли защо в Русия имунизацията не напредва чувствително, а Москва предлага дози на други страни. Председателят на ЕК добави, че ще бъде необходимо руският производител да осигури пълна информация за препарата, ако иска да го продава в ЕС. Тя не изключи възможността руската ваксина да получи одобрение за приложение в ЕС, но отбеляза в този случай нуждата да бъдат проверени местата за производството на препарата.

„Без обща поръчка на ваксини щеше да настъпи краят на ЕС“, заяви Фон дер Лайен.

Тя определи договорите за доставки като голям успех за Европа. По нейните думи ЕС е поръчал над два милиарда дози ваксина, за да помогне на страните от Западните Балкани, Източното партньорство и Африка.
Пет от шестте договорени от ЕС ваксини ще бъдат достъпни до края на годината, посочи Фон дер Лайен. Тя поясни, че ако се наложи промяна във ваксините заради щамовете на коронавируса, ще бъдат преоценявани само въведените изменения в препаратите.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон отбеляза, че досега в САЩ са доставени 53 милиона дози ваксина, в Китай – 41 милиона дози, а в Европа – 33 милиона дози. Започнахме работа по-късно от САЩ и Китай, призна той. По неговите думи в последните седмици производствените възможности в ЕС се разширяват чувствително. Брьотон изрази надежда „АстраЗенека“ да преодолее допуснатите закъснения в доставките. Виждам голям напредък, добави еврокомисарят.

Не можеше да се предвиди къде по производствените вериги ще възникнат затруднения. Производството на ваксината „Спутник“ е два пъти по-сложно от одобрените в ЕС препарати. Мнозина искат да продават ваксини в Европа, за нас е важна сигурността на препаратите, заяви Брьотон.

Междувременно Пфайзер и Бионтех сключиха сделка с ЕС за доставка на още 200 милиона ваксини

Германският производител на ваксини Бионтех (BioNTech) и американският му партньор Пфайзер (Pfizer) ще доставят на Европейския съюз още 200 милиона дози от ваксината си срещу КОВИД-19, предаде ДПА, като цитира изявление на двете компании.

Миналият месец Европейската комисия, която поръчва и разпределя ваксините срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване от името на 27-те страни членки на ЕС, вече увеличи максималния брой възможни поръчки за тази година до 600 милиона дози. С вече финализираната сделка, обявена днес, ЕС поръчва със сигурност общо 500 милиона дози, като има възможност да договори още 100 милиона.

„Работим неуморно, за да помогнем за напредването на кампаниите за ваксинация в Европа и по света чрез увеличаване на производствения капацитет“, заяви изпълнителният директор на Пфайзер Алберт Бурла. Той отбеляза, че споразумението дава възможност до края на годината да бъдат ваксинирани най-малко 250 милиона европейци.

Европейската комисия беше подложена на критики за стратегията си за закупуване на ваксини, защото кампанията в страните членки на ЕС е по-бавна от тези във Великобритания и Израел, отбелязва ДПА.

Хора ще бъдат заразени с коронавирус в рамките на експеримент

Тревожен ръст на новите случаи на заразени с COVID-19

Кантарджиев: Това води до разпространение на инфекцията

Ще имаме ли избор на ваксина срещу COVID-19

Голям брой европейци искат сами да си избират ваксината