Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Защо Русия реши да изследва праисторически вируси

Р уската държавна лаборатория „Вектор“ започва изследвания на вируси от палеолита въз основа на тъкани на животни от тази епоха, открити в ледовете, предаде „Франс прес“.

Епидемична обстановка заради ебола обявиха в Гвинея

„Учените възнамеряват да открият палеовируси, с което ще се даде тласък на развитието на палеовирусологията в Русия“, се казва в комюнике на лабораторията.

Проектът, в рамките на който ще бъдат осъществени напреднали изследвания в областта на еволюцията на вирусите, ще се проведе съвместно с университета в Якутск.

ООН: Ето какво причинява пандемиите и как да ги спрем

Първите тъкани са били взети от праисторически кон на 6500 години и открит през 2009 година в Якутия. В този обширен сибирски регион учените редовно се натъкват на останки от животни от палеолита, включително и мамути.

Проектът предвижда също изучаването на тъкани от мамути, елени, кучета, яребици, от различни видове гризачи, от зайци и други праисторически животни.

Учените ще се съсредоточат върху биологичен материал, разкрит през последните десет години, но който досега е бил подложен единствено на бактеорологичен анализ.

Топенето на ледовете може да събуди вируси на древни екосистеми

„Сега за пръв път ще бъдат проведени проучвания за палеовируси“, изтъкна Максим Черпасов. Той е ръководител на лабораторията на Музея на мамута на университета в Якутск.

Бивш център за разработка на биологично оръжие от времето на СССР, лабораторията „Вектор“, разположена в района на Новосибирск в Сибир, е една от двете структури в света, съхраняваща вируса на вариолата. Там се пази сред другите патогени и този на Ебола.

Учени: COVID-19 e само началото, спрете да унищожавате природата

„Вектор“ разработи ваксина срещу коронавируса, ЕpiVacCorona, която беше регистрирана в Русия през месец октомври и чието масово производство трябва да започне през месец февруари.