Политика

И тест за антитела да върши работа за изборите

За изборите на 4 април съучастниците в секционните комисии ще трябва да бъдат ваксинирани. Задачата може да се окаже с висока степен на трудност.

Едно на ръка, че ще трябва много добра предварителна организация. Второ – в последните дни преди вота може да се наложат промени в изборната администрация по различни причини. Затова трябва да се реагира гъвкаво.

Един пример – Израел обяви, че ще дава т.нар. зелени паспорти на хората, които вече са ваксинирани или са боледували от COVID-19. Щом там го правят, вероятно се позовават на завидна медицинска експертиза.

Може да последваме техния пример и за хората в секционните комисии да се дадат и двете възможности: или да са ваксинирани, или да имат пресен тест с доказани достатъчно антитела. Така ще се гарантира сигурността на мерките както за здравето на избирателите, така и за участниците в комисиите по секции. Вече много голям брой българи преминаха през заразата, така че няма да е проблем да си направят тестове за антитела.

Същото може да важи и за наблюдателите, ангажирани с честността на изборния процес. Нека обаче от ЦИК да направят тази уговорка официално, за да е ясно правилото за всички участници в организацията на изборите на 4 април.

Материал по темата четете тук.