Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

И Pfizer не е доставила на ЕС 10 млн. дози от ваксината си, твърди "Ройтерс"

И Pfizer не е доставила на ЕС 10 млн. дози от ваксината си, твърди "Ройтерс"

© Reuters

Компанията Pfizer, която първа получи в ЕС одобрение на ваксината си срещу коронавируса, все още не е доставила на страните членки около 10 милиона дози, които е трябвало да изпрати още през декември. Това означава, че американският производител не е изпълнил около 30% от ангажиментите си за доставки досега, съобщи ексклузивно „Ройтерс“.

Забавянето е поредната неприятна новина за ЕС, където вече има изоставане в доставките на англо-шведската AstraZeneca и американската Moderna, коментира агенцията.

Това повдига и въпроси за смисъла от схемата на ЕС за конторл над износа на произведени на територията на съюза ваксини. Тя беше създадена в края на януари, за да гарантира навременни доставки, но още не е активирана, независимо от дефицита.

До средата на миналата седмица от продукта на Pfizer и германската BioNTech са били доставени 23 милиона дози в 27-те страни членки, казва служител на ЕС, пряко участващ в разговорите с американската компания. Това е с около 10 милиона дози по-малко в сравнение с обещанието за доставки до средата на февурари, допълва втори представител, също участващ в разговорите.

От Pfizer са отказали коментар с обяснението, че графиците за доставки са поверителни. Европейската комисия не е отговорила на молбата на „Ройтерс“ да коментира недостига.

Представители на ЕС са казвали, че Pfizer се е ангажирала да изпраща от януари по 3.5 милиона дози. Това прави 21 милиона дози до средата на февруари.

Но в средата на януари е имало временна пауза в доставките, която според представители на ЕС е била – общо взето – превъзмогната миналия месец. Обаче много от дозите за декември ги няма, казват двамата представители на ЕС, с които е разговаряла „Ройтерс“.

Един от служителите на ЕС казва, че компанията е обещала да изпрати липсващите дози до края на март. Двата договора от името на страните в ЕС с Pfizer са за 600 милиона дози.

И Pfizer не е доставила на ЕС 10 млн. дози от ваксината си, твърди "Ройтерс"

© Reuters

Износът продължава

Макар да не получава обещаното за ЕС, Европейската комисия е одобрила всички искания за износ на ваксини срещу COVID-19. Повечето са за продукта на Pfizer/BioNTech и са направени след въвеждането на механизма за мониторинг на експортните потоци.

Между 30 януари и 16 февруари ЕС е дала зелена светлина за 57 искания за изнасяне на ваксини към 24 държави, включително Великобритания и Обединените арабски емирства, потвърди днес говорителка на Европейската комисия.

Преди създаването на новата схема съюзcт вече беше изнесъл милиони дози за Израел, Великобритания, Канада и др. Става дума отново предимно за ваксината на Pfizer, показват митнически данни, които са проучени от репортери на „Ройтерс“.

Държавите с висок брой поставени дози вече инжектират свои граждани, които не са сред най-застрашените и нуждаещи се групи.

Според Световната здравна организация до края на годината страните от бедните държави би трябвало да да ваксинирали поне 20% от населението си.