Любопитно

"Няма доказателства" за наличието на "Планета Девет"

В продължение на десетилетия астрономите обсъждат теорията за „Планета Девет“ – митична планета в далечните райони на Слънчевата система. Според ново проучване на учени от университета „Корнел“ обаче, няма доказателства за съществуването на такъв обект, съобщава CNET.

Теорията за деветата планета датира още от началото на 19-ти век. Чрез нея се обясняват някои сложни процеси в края на Слънчевата система. Например необикновената траектория на обектите в орбитата на Нептун. Както и открити астероиди, които се движат обратно на останалите отломки.

Комета, а не астероид, е унищожила динозаврите

За всичко това обяснението може да бъде достатъчно голям обект и влиянието на неговото гравитационно поле. През 2016 г. астрономи от Калифорния също предположиха, че има нова планета в края на Слънчевата система. Смята се, че нейната орбита е доста голяма, небалансирана и в необичайна равнина.

Въпреки ентусиазма тогава, новото проучване заключва, че „няма доказателства“ за наличието на подобен обект. Учените си оставят вратичка, че планетата може и да съществува, но до момента нищо не доказва това.

Астрономи откриха рядко групиране на черни дупки

Извършеният анализ на движението на 14 обекта чрез наблюдения с три телескопа и последващите компютърни симулации показва, че не е нужно „Планета Девет“ да съществува, за да могат тези обекти да се движат по съответния начин. Въпреки това не се предлага друго обяснение за тяхното движение.

Изглежда, че учените ще се съгласят само, ако въпросната планета бъде открита и наблюдавана директно с телескоп. Въпреки многото опити чрез различни методи местоположението ѝ да бъде определено, за сега нито един от тях не е успешен.

НАСА с нова идея как да се търсят извънземни светове

Сондата на ОАЕ достигна орбитата на Марс

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.