Днес

"Позор сте, твърде добре ви плащат" – словенският премиер е във война с медиите

Премиерите на Унгария и Словения, Виктор Орбан и Янез Янша, през 2012 г.

© Associated Press

Премиерите на Унгария и Словения, Виктор Орбан и Янез Янша, през 2012 г.

От връкането си на власт през март миналата година лидерът на една от най-малките държави в Европейския съюз води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва.

Премиерът на Словения, която ще е председател на Съвета на ЕС във втората половина на годината, публично е наричал Словенската телеграфна агенция „национален позор“, а обществената медия RTV е обвинявана, че разпространява „лъжи“ и заблуждава хората. „Очевидно сте твърде много и ви плащат твърде добре,“ написа в „Туитър“ за RTV, която заедно с частна телевизия нарече „безотговорни разпространители на вирус“.

Кампанията на Янез Янша обаче не се ограничава само до думи, пише брюкселското издание „Политико“.

Припомня се, че през лятото той предложи медийни закони, които биха се отразили на финансирането на обществените радио и телевизия и на държавното влияние върху телеграфната агенция.

„Маршал Туито“

Част от журналистите обясняват, че успяват да продължат работата си. За „Политико“ много журналисти обаче казват, че политическият натиск се усеща силно в ежедневната им работа и то особено по конкретни теми. Има и риск за независимостта на словенската телеграфна агенция. Янша насърчава омразата срещу репортерите и редакторите в обществените медии, а това отприщва и вълна на заплахи към тях, и автоцензура.

Един от прякорите на Янша, който използва „Туитър“ за обиди срещу журналисти, е „Маршал Туито“. В тази социална мрежа, когато общественият радио- и телевизионен оператор избира нов генерален директор, той реагира в мрежата с коментар: „Дано новата метла поправи това грешно отразяване.“ Подкрепящият го канал Nova24TV написа през декември, че телеграфната агенция СТА е „в услуга на дълбоката държава“.

Действията на Янша са в разрез с европейските стандарти за медийна свобода в момент, когато нарастват притесненията за медийния пейзаж в Източна Европа, особено в Унгария, Полша и България, пише „Политико“. Словенски журналист в обществена медия, пожелал да запази анонимност, говори за „силен натиск“ в момента: „опитът от последните месеци е нещо наистина ново и безпрецедентно,“ казва той.

Според „Фрийдъм хаус“ не става дума просто за агресивно поведение, а за отровно за демокрацията.

Бивш комунист, след това дисидент, накрая – крайнодесен

Бивш комунист, по-късно дисидент, а след това крайнодесен политик, Янша е смятан за верен съюзник на унгарнкия си колега Виктор Орбан, а и политическата му метаморфоза е сходна. Разликата между двамата, чиито партии са членове на Европейската народна партия, е, че Янша е начело на нестабилно, коалиционно правителство. От друга страна, прилика е, че негови съюзници управляват проправителствени медии, особено с помощта на свързани с Орбан инвеститори.

Според професора по журналистика от университета в Любляна Манко Милосавлевич „комунистическото минало“ на Янша „влияе на сегашното му отношение към медиите, а то е отношението на човек, който не иска да види критика за себе си“. Според Милосавлевич при връщането му на власт през март „веднага“ се е проявило агресивното му отношение към журналистиката, а проектозаконите за медиите показват как искат да ги сложи „на каишка“.

През май той публикува есето „Война с медиите“, където настоява, че има „способни, професионални и етични журналисти“ в обществените медии, заглушавани от старши редактори жени, „малък кръг“ с „връзки със стълбовете на дълбоката държава“ и тези жени създават „атмосфера на нетолерантност и омраза“.

За „Политико“ самият Янша казва, че заплашени са не медиите, а той и партията му, тъй като протестиращите срещу него скандират „smrt janšizmu“, заигравка с партизанското „Смърт на фашизма“. Външният министър Анже Логар пък твърди, че медиите са свободни, а проблемът е, че са много „едностранни“ и липсва баланс „ляво-дясно“ – нужен е „професионализъм“, за да се различи от него „политическият активизъм“.

За властта вече се говори внимателно

Журналистите са на обратно мнение. Друг журналист от обществените медии казва, че „не можеш да работиш нормално“ в страната, а атмосферата става „много напрегната и много брутална“. През октомври 22-ма словенски редактори използват отворено писмо, за да предупредят, че пресата е под заплаха. Антимедийната реторика е прераснала във враждебност и заплашителни обаждания и съобщения – особено жените, към които са отправяни обидни думи. Трети, високопоставен, обръща внимание, че проблемът е най-голям за жените; „психологически ситуацията е като война“.

Програмният съвет на обществената телевизия, част от чиито членове се избират от парламента, също оказва натиск, а в телеграфната агенция рискове за финансирането създават несигурност, смятат журналисти. Властите отхвърлят всякакви твърдения за редакционен натиск.

Четвърти журналист от обществените медии смята, че някои теми заприличват на табу – пример са унгарските срества в Словения, работата на полицията или дейността на крайнодесни групи в страната. Пети, който работи за телеграфната агенция, твърди, че след като попитал защо Янша даде глас на твърденията на Тръмп за изборна измама, бил посъветван от колеги да не се захваща с това; шести – че репортерите са започнали да стават много внимателни, когато говорят за властта.

Правителството отхвърля всякакви идеи за автоцензура в медиите – напротив, те остават предимно свързани с „левите центрове на капитала и политическата власт“.