Любопитно

Борисов: Тази година искам да стане газопроводът

П ремиерът Бойко Борисов инспектира строителството на интерконектора между България и Гърция, където представители на изпълнителя на обекта го информираха за напредъка на строителството.

„Можем да спорим много за забавянето, но тази година искам да стане газопроводът“, заяви премиерът, като изтъкна геостратегическото значението на проекта, предаде БТА.

„Това е сто процента диверсификация, ще печелят и гърците, и българите, и целият регион“, заяви премиерът и подчерта, че това е и европейски приоритетен проект. Инспекцията на премиера беше излъчена във Фейсбук.

Премиерът беше придружен по време на проверката от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Лъчезар Борисов.

„Като чуят газопровода с Гърция и си мислят, че е плаж, а то минаваме само през планини, под язовир „Студен кладенец“, под река Марица, под инфраструктурата, за да не затваряме пътищата, защото това са нашите пътища. Вече имаме много точен график, защото трябваше април месец да е готов. Но пандемията и знаете, че най-вече нашите приятели в Гърция са в пълен локдаун. Там няма излизане от вкъщи, камо ли за строителство. Ние строихме през това време, но сега искам максимално да увеличим интензитета. Ще питам и ЕК, ЕИБ да ускорим плащанията. Искам всичко да е ясно и прозрачно, защо го правим. Тази година трябва да стане газопроводът“, посочи министър-председателят.

Борисов инспектира „Расово“, част от „Балкански поток“

„Балкански поток“ е завършен, казва информиран източник

Авария на газопровода България – Гърция в района на Кулата