Любопитно

Ваксината на AstraZeneca, какъв е проблемът с нея

П редседателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри настоява медицинските работници, санитарите и болногледачите да не се ваксинират с препарата на AstraZeneca.

СЗО одобри ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19

Ваксината не е по-малко сигурна от останалите, но ефективността ѝ е ограничена, заяви той в интервю за „Райнише пост“, цитирано от „Дойче веле“.

„Затова смятам, че хората, при които има висок риск от зараза, а сред тях попадат медицинският персонал, санитарите и болногледачите, е по-добре да се имунизират с по-ефективни ваксини“, посочва Монтгомъри.

Ще имаме ли избор на ваксина срещу COVID-19

В тази връзка той казва още, че напълно разбира медицинските работници, които отказват да се ваксинират с препарата на AstraZeneca.

Това може да е от полза за по-младите хора с по-малко контакти и по-нисък риск от тежко протичане на болестта, твърди още Монтгомъри.

Пристигнаха нови дози от ваксините на Moderna и AstraZeneca

Той смята, че ако хората имат възможност за избор на ваксина, това може да увеличи тяхната готовност за имунизиране.

„За съжаление ваксината на AstraZeneca се сдоби с лош имидж и се стигна до онази „несигурност, която всички искахме да избегнем“, казва още специалистът.

Ваксинирани се почувствали недобре и били временно нетрудоспособни

На две места в германската провинция Долна Саксония във вторник поставянето на ваксината на AstraZeneca временно беше спряно именно поради постъпили оплаквания от нежелани ефекти.

От болницата „Хецогиня Елизабет“ в Брауншвайг съобщиха, че отлагат планираните имунизации с тази ваксина. Там от общо 88 души от персонала, ваксинирани с препарата на британско-шведската компания, при 37 са възникнали странични реакции. За кратко са били спрени ваксинациите със същия препарат и в една клиника в град Емден, но междувременно са били подновени. И в този град са установени случаи на ваксинирани с препарата на AstraZeneca, които са се почувствали недобре и временно са били нетрудоспособни.

И в полицейския синдикат GdP не са убедени в ефективността на препарата и настояват още при регистрацията за ваксиниране да бъде оповестявано коя ваксина ще бъде поставяна.

„Оперативната готовност на полицията не трябва да бъде застрашавана от една немного надеждна ваксина“, казва председателят на браншовия полицейски синдикат в Мюнхен Петер Питлик.

Временно беше преустановено поставянето на ваксината на AstraZeneca и в шведската провинция Сьормланд южно от Стокхолм – заради много оплаквания за висока температура след имунизацията. След проведени разговори с Националната агенция по лекарствата и с производителя на ваксината обаче опасенията, че с нея може да има нещо нередно, не са се потвърдили.

Пред агенция ДПА говорител на местните власти в Сьормланд е заявил, че се очаква до края на тази седмица ваксинирането да бъде подновено.

Помага ли срещу мутациите на вируса?

Една от основните причини за изпитваните спрямо препарата на AstraZeneca съмнения са появилите се съобщения за недостатъчна ефективност на ваксината срещу новите мутирали варианти на коронавируса. Световната здравна организация (СЗО) обаче настоява използването на ваксината да продължи.

В Германия Постоянната комисия по ваксинациите препоръча тя да бъде поставяна само на хората под 65 години. Докато другите две одобрени ваксини – тези на Moderna и на BioNTech – показват ефективност от порядъка на 94-95 процента, според едно ново изследване действието на британско-шведската ваксина е 76 процента след първата доза и 82 процента след поставянето на втората.

По темата се произнесе и Кристиан Дростен – един от водещите германски вирусолози. Той смята, че съмненията относно ефективността на ваксината на AstraZeneca са необосновани и не вижда причина тя да не бъде използвана масово.

„Това не е ваксина второ качество“, подчерта Дростен.

Междувременно и в Германия британската мутация на коронавируса се разпространява все повече, съобщи здравният министър Йенс Шпан.

На базата на данните от института „Роберт Кох“ той обяви, че този значително по-опасен вариант на заболяването вече се среща при 20-22% от новозаразените, докато преди две седмици процентите бяха само шест.

COVID-19: ЕС започва оценка на ваксината на CureVac

COVID-19: Европа остава уязвима, смята СЗО

Опасно усложнение при децата след Ковид-19 тревожи експертите

Обяснение как точно заразява и убива коронавирусът