Политика

Допълнителното чистене през пандемията може да предизвика астматични пристъпиМного хора през пандемията се превърнаха в маниакални чистници, но американски специалисти предупреждават, че домакинските дезинфектанти могат да предизвикат пристъпи на астма, съобщи ЮПИ.Когато чистенето и дезинфекцирането се комбинират с ограничено излизане на открито, факторите от околната среда, които предизвикват астма, се увеличават, заяви единият от ръководителите на изследването – Камал Елдеирави от университета на Илинойс в Чикаго, предаде БТА. 

За изследването специалистите са анкетирали по интернет 695 души с астма от май до септември миналата година. Те установили голямо увеличение на респондентите, които използват домакински дезинфектанти пет или повече пъти седмично. Учените забелязали и значима асоциация между неконтролираната астма и честото използване на дезинфектанти. Голям процент от анкетираните съобщили и за пристъпи на астма, макар че наложилите се заради тях посещения в болница не са отчитани.

Алтернатива на промишлените препарати за почистване са оцет, вода с препарат за чинии, 70 процента спирт или кислородна вода.