Днес

Кратки новини: Жители на "Факултета" поискаха кметски оставки

Кратки новини: Жители на "Факултета" поискаха кметски оставки

© Георги Кожухаров

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> Кратки новини е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Жители на „Факултета“ поискаха кметски оставки

Жители на столичния квартал „Факултета“ блокираха за кратко улица „Суходолска“ и поискаха оставката на кметовете на София Йорданка Фандъкова и на район „Триадица“ Димитър Божилов по време на протест заради загиналото срещу болница „Свети Иван Рилски“ от токов удар 16-годишно момче – техен съкварталец. Протестиращите спряха за кратко и влака, който минава през квартала, съобщи БНР.

Съдът прекрати 23 дела на „Атака“ срещу ЦИК

Върховният административен съд прекрати общо 23 дела, образувани по жалби на политическа партия „Атака“ и на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, подадена против решения на ЦИК за определяне състава на общо 24 районни избирателни комисии (РИК) в страната. Причината е, че „Атака“ не участва самостоятелно, като политическа партия, в правоотношението с ЦИК и затова няма правен интерес от обжалването.

Задържаните за откритите 400 кг хероин остават в ареста

Състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура-Варна и наложи най-тежката мярка – „задържане под стража“, на двамата мъже, обвинени за контрабандата на над 400 кг хероин, съобщиха от обвинението. Законът предвижда за такова престъпление наказание лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 хил. до 200 хил. лева. Задържаните са собственикът на фирмата, към която е насочена доставката и митнически служител.

Съдът отказа да заличи регистрацията на организаторите на Луковмарш

Coфийcĸият гpaдcĸи cъд oтxвъpли иcĸa нa пpoĸypaтypaтa зa пpeĸpaтявaнe нa peгиcтpaциятa нa „Бългapcĸи нaциoнaлeн cъюз Eдeлвaйc“. Движeниeтo е opгaнизaтор нa провеждащия традиционно в София Лyĸoвмapш.
Според СГС не са доказани конкретни действия, осъществявани от името на сдружението, които да противоречат на Конституцията. Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от съобщението. Повече четете тук.

Все още не се знае кога ще започне ремонтът на проблемния участък на метрото

Месец след затварянето на част от третата линия на метрото все още не се знае кога ще започне ремонтът на проблемния участък, който е в района на жк „Хаджи Димитър“. Това се разбра от изказване на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви. Тя обясни, че до 10 дни трябва да се даде конкретен срок, в който да започнат ремонтните дейности. По думите ѝ експерти са установили, че „няма проблеми с носещата конструкция“. Освен това всички използвани материали отговарят на изискванията.