Любопитно

Предупредиха за "бедствие в бедствието" в Тексас

В ластите в американския щат Тексас предупредиха за „бедствие в бедствието“ при изключително студеното време, оставило милиони хора без отопление няколко дни подред, като казаха на жителите да се подготвят да продължат да бъдат без електричество вероятно до края на седмицата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На хората в над 100 окръга в Тексас беше казано да преваряват своята вода за пиене, след като пречиствателните заводи все още са засегнати от прекъсвания на електроснабдяването.

Над 12 милиона души във втория по големина американски щат с население 29 милиона нямат питейна вода в домовете си или имат, но с прекъсвания.
Без ток остават 2,7 милиона домакинства. Очаква се студът да продължи и през останалите дни от седмицата, а възстановяването на електроснабдяването ще бъде бавно, при положение че щатът е загубил 40 процента от своя капацитет. Болници в Хюстън – най-големия град в щата, и на други места в Тексас съобщават, че нямат вода.

Според наличните данни студът е взел 21 жертви. Властите се опасяват, че много повече хора са загинали, но телата им още не са намерени. Студеното време постави някои жители пред избора дали да останат на тъмно и студено в домовете си, някои от тях със замръзнали или спукани водопроводи, или да бъдат изложени на възможен контакт с болни от КОВИД-19 в местни помощни центрове.

Петролните производители и рафинериите в Тексас остават затворени от края на миналата седмица, а губернаторът Грег Абът нареди да бъде спрян износът на природен газ от щата с цел да се ускори възстановяването на електроснабдяването.

В САЩ: Студ, сняг, торнада, най-малко 20 жертви

Жертви и милиони без ток в Тексас заради сковаващ студ

Ледени бури удариха Тексас, спряха хиляди вятърни турбин