Политика

Алибегов: Държавата да продължи с помощи за бранша и след отварянето на заведениятаДържавата трябва да продължи с помощи за бранша и след отварянето на заведенията. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„В момента нищо не се движи на никъде, така че възстановяването ще е много бавно и ще трябва задължително помощта от държавата да продължи и след отварянето на бизнеса, не само на нашия“, категоричен бе той.Според Ричард Алибегов дори и заведенията в зимните курорти да отворят, това няма да е рентабилно за тях. Възстановяването на бранша не само в България, а в целия ЕС, се очаква през лятото на 2022 г., каза още той, като отбеляза, че това ще зависи и от темпа на ваксинация. Алибегов обясни, че ресторантите, които работят само чрез доставка на храна са на загуба.

„Доставките са между 5 и 7% от оборота. В някакъв много добър случай са 10% от оборота на търговския обект“, уточни той.

Помощта от НАП, която е договорена с Министерство на икономиката и Министерство на финансите, е добра, но идва бавно. Това забавяне създава проблеми на формите, допълни председателят на Българската асоциация на заведенията