Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Pfizer/BioNTech тестват ваксината си върху бременни

Pfizer и BioNTech започнаха международно проучване с 4 000 доброволки за оценка на безопасността и ефективността на ваксината им срещу коронавирус при здрави бременни жени, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на двете компании.

Нов ковид – синдром нанася тежки увреждания на децата

Бъдещите майки са изложени на по-висок риск от развитие на тежка форма на заболяването и много служители в областта на общественото здравеопазване препоръчват някои жени, които упражняват високорискови професии, да бъдат ваксинирани, дори без доказателство, че е безопасно за тях.

Асошиейтед прес: Ами ако COVID-19 никога не изчезне

Д-р Уилям Грубер, старши вицепрезидент на Pfizer за клинични изследвания и разработки на ваксини, казва в интервю, че компанията може да има резултати до последното тримесечие на годината.

Грубер отбелязва, че според досегашните данни при бременните жени с Ковид-19 се отчитат по-високи нива на тежки форми на заболяването. При тях се наблюдават също и по-чести усложнения, свързани с бременността, като преждевременно раждане, в сравнение с бременни жени, които не са заразени с коронавируса.

ЕК с програма за изучаване на мутациите на COVID-19

Миналата седмица Националните здравни институти на САЩ призоваха за по-широко включване на бременни и кърмещи жени в изследванията на ваксината срещу Ковид-19.

Биоетици, експерти по ваксини и майчино здраве от години твърдят, че бременните жени трябва да бъдат включвани по-рано в изпитанията на пандемични ваксини, за да не се налага да чакат дълго след появата на успешни такива.

Въпреки това бременните жени бяха изключени от мащабните изпитания в САЩ, използвани за получаване на спешно разрешение за употреба на ваксини срещу Ковид-19.

Производителите на лекарства казват, че първо трябва да се уверят, че ваксините като цяло са безопасни и ефективни.

Борисов: Създаваме зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

В САЩ регулаторните органи изискват от производителите на лекарства да провеждат проучвания за безопасност при бременни животни, преди ваксините да бъдат тествани при бременни жени, за да се гарантира, че те не увреждат плода или не водят до спонтанен аборт. Компаниите заявиха, че тези проучвания не разкриват нови рискове.

Бъдещи майки в САЩ вече са получили първите си дози, съобщават компаниите.

Новото проучване ще тества бременни жени на и над 18 години в САЩ, Канада, Аржентина, Бразилия, Чили, Мозамбик, Южна Африка, Великобритания и Испания.

Спад в броя на новите случаи на COVID-19, увеличават се пациентите в болниците

Жените ще бъдат ваксинирани през 24-34 седмици на бременността, като ще получават две дози с интервал от 21 дни. Режимът е същият като в по-мащабните клинични изпитания.

Ваксината на AstraZeneca, какъв е проблемът с нея

Малко след раждането на участничките на плацебо ще бъде предоставена възможност да получат действителната ваксина, като същевременно ще останат част от проучването, казват компаниите.

Изследването също така ще прецени дали ваксинирани бременни жени предават защитни антитела на своите бебета.