Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Вирусолог: Доза "Пфайзер" и доза "АстраЗенека" дават добър имунен отговорОколо 15 000 мутации са регистрирани до момента в коронавируса. При всяка една първа среща с вируса организмът включва вроден имунен отговор. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Вирусите имат механизми, които могат да заобиколят тази защита. А при адаптивния имунен отговор се образуват антитела, те му пречат да инфектира клетките, а клетките могат да разпознаят вече заразени клетки и да ги унищожат – това е клетъчен имунен отговор, поясни проф. Александрова.Проф. Александрова допълни, че от една доза от ваксината на „Пфайзер“ в комбинация с една на „АстраЗенека“ се получава много добър клетъчен имунен отговор, това е доказано при експерименти с животни.

По думите й няма причина да очакваме да има проблем с ваксината на „Пфайзер“ при бременни жени. Допускаме, че ваксината на „АстраЗенека“ е ефективна и при хора над 55 г., каза още вирусологът.