Днес

Гора, залесена да пази свлачище, ще се превърне в жилищни комплекси

Изсечените 4 дка от гората на Коджа тепе край Варна

© Скрийншот от видео на ecovarna. info

Изсечените 4 дка от гората на Коджа тепе край Варна

\
\

\
Close \

\

\

\
\

\

\
\

\

0/0

\
\

\
\

\

\

\

\

\

\
\

\

});
});

Десетки декари гора, залесени, за да спре едно от най-големите свлачища над Варна, са сменили статута си, за да бъдат превърнати в жилищни комплекси. Процедурата, по която това се е случило, е започнала още през 2009 г. с идването на власт на първото правителство на ГЕРБ. А началото й е дадено с изработването на Подробен устройствен план за територията на гората, иницииран от дружество на Самир Франсис – бивш охранител на Тодор Живков заедно с премиера Борисов, а по-късно и негов бизнеспартньор. Това показа проверка на „Дневник“ в онлайн архивите на няколко държавни институции и местните органи на властта във Варна.

В края на миналата седмица повече от 200 граждани на варненския кв. „Виница“ протестираха срещу изсичането на близо 4 дка насаждения от черен бор в местността Коджа тепе, а нов протест е насрочен за събота (20 февруари).

Теренът, който вече е разчистен и подготвен за строителство, е в активите на дружеството „Алфа 1 секюритис“, показа справка в Имотния регистър. То е еднолична собственост на Светлана Караджова. Дружеството й е регистрирано с 50 хил. лв. уставен капитал в средата на май 2019 г. а основният предмет на дейността му е покупко-продажба на недвижими имоти, инвестиционна дейност, както и строителство на жилищни и промишлени обекти с цел продажба. „Алфа 1 секюритис“ обаче не е посочило в регистрацията си никакви данни за контакт – телефон или адрес на електронна поща и „Дневник“ не откри възможност за връзка с него.

Иимотите, притежавани от компанията на Караджова, се намират в

гора с драматична предистория

Тя е изкуствено залесена през 1951 г. след серия от наводнения и свличане на земни маси, които потапят няколко варненски квартала и курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Сега, някогашната „охранителна гора“ се оказва ненужна.

„Вижте, по принцип идеята е такава – защитните гори да пазят населените места от свлачища и наводнения, каза пред Би Ти Ви преди седмица Тодор Гичев, директор на Регионална дирекция по горите във Варна. Но след известен период някои от тези залесявания са извършили своето предназначение, преодолени са проблемите“, обясни той.

По силата на тази логика, общо 53 дка гора, залесена на Коджа тепе над Варна, за да пази от порои и свлачища,

се е превърнала в „гора за дърводобив“ и „урбанизирана територия“

обречена на изсичане и застрояване. Основанията за тази прогноза са в хрониката на събитията, довели до фаталния край на гората над варненския кв. „Виница“.

Според отразеното в Имотния регистър само за две години – от 2006г. до 2008г. едно дружество с еднолична собственост – „Франсис Трейд“ изкупува общо 18 имота с обща площ около 35 декара. Те се намират в местностите Коджа тепе и Ясарлък, Акчелар и Добрева чешма край Варна. Общото между всички тези имоти е, че са горски територии, но се намират на границата с регулацията на селищното образувание „Траката“. От този момент нататък имотите на „Франсис Трейд“ сякаш попадат в

рулетка на късмета,

която им носи печалба след печалба и нито една загуба.

Терените в местността Коджа тепе край Варна, собственост на "Франсис трейд"

© Дневник

Терените в местността Коджа тепе край Варна, собственост на „Франсис трейд“

Най-напред през 2012 г. Общинският съвет във Варна, доминиран от негласна коалиция, сглобена около ГЕРБ, приема Общия устройствен план на града. Според него 57 дка от „охранителната гора“ в района на „Коджа тепе“ са включени в урбанизирана зона за ниско застрояване. Това прави възможно изработването на подробни устройствени планове за територията на гората, а от там нататък и за промяна на предназначението й.

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев в тази процедура грешка няма. „Общият устройствен план на Варна е разработван в продължение на 7 години и както предварителният, така и окончателният му проект са съгласувани от всички възможни ведомства, казва пак за Би Ти Ви Бузев.

Грешка не може да има“

На 20 април 2016г. – четири години след като Общият устройствен план на Варна влиза в сила – Общинският съвет в града, в който ГЕРБ вече има мнозинство, разглежда проект за решение, включено в дневния ред на сесията му като извънредна точка. Вносител е тогавашният председател на местната комисия по архитектура Димитър Карбов („Атака“). Гласуването на решението минава без обсъждане, а резултатът е одобрен Подробен устройствен план за имотите на „Франсис трейд“ в гората на Коджа тепе. Но и за всички останали в някогашната „охранителна гора“. Най-големият от тях е този на дружеството „Алфа1 секюритис“.

Копие на подробния устройствен план на Коджа тепе, от което е видно, че той е изработен по заявление на дружеството "Франсис трейд"

© Дневник

Копие на подробния устройствен план на Коджа тепе, от което е видно, че той е изработен по заявление на дружеството „Франсис трейд“

Още две години по-късно – на 20 юни 2018 г., кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) внезапно решава да прекрати съсобствеността на общината в един от имотите на „Франсис трейд“, като предлага идеалните части от тях да бъдат продадени на дружеството. Това предложение също е прието без проблеми от Общинския съвет във Варна.

Според справка в Имотния регистър, на 30 декември 2019 г., „Франсис трейд“ апортира всички притежавани от него имоти в капитала на еднолична си дъщерна компания – „ВБ 13“.

Резултатът от цялата тази оперативност в работата на държавни органи и местната власт във Варна е окончателното откриване на пътя за промяна в предназначението на гората в Коджа тепе от „охранителна“ в „дърводобивна“, а след това и за изсичането й. Преди да падне и последното дърво над варненския кв. „Виница“ стои въпроса коя е фирмата, която получава тези възможности.

Кой стои зад „Франсис трейд“?

Едноличен собственик на компанията е Самир Франсис – бивш бодигард. Справка в платформата за фирмено разузнаване „Дакси“ показва, че той е съсобственик в 10 различни компании и участва в управителните органи на общо 20. В една от тях – „Прайхим“, преди 2008 г. Франсис е имал шестима съдружници, сред които и премиера Бойко Борисов. Според разследване на сайта „Бивол“ партньорството между двамата датира още от времето, когато заедно са охранявали бившия диктатор Тодор Живков след падането му от власт през 1989г.

Справка от платформата "Дакси", която показва съдружието между Семир Франсис и Бойко Борисов

© Дневник

Справка от платформата „Дакси“, която показва съдружието между Семир Франсис и Бойко Борисов

Единственият контакт, посочен от „Франсис трейд“ при регистрацията и, е електронен адрес в платформата gmail. В сряда „Дневник“ изпрати няколко въпроса за мотивите, с които дружеството е поискало изработването на Подробен устойствен план за имотите си в Коджа тепе и за инвестиционните му проекти, свързани с тях. До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

В гората, следите се губят. Но когато изчезне, всички тайни, които е крила стават явни.

Историята на тази, в Коджа тепе край Варна, изглежда е стигнала края си. Според директора на Регионална дирекция по горите във Варна Тодор Гичев, след изработването на Подробен устройствен пан за нея и смяната на статута й, механизъм по който тя да бъде спасена няма. „Не е формулирано в член, в точка….“, казва той.

Протестът срещу изсичането на първите 4 дка от гората на Коджа тепе край Варна

© Дневник

Протестът срещу изсичането на първите 4 дка от гората на Коджа тепе край Варна