Днес

Кратки новини: Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския флаг за 3 март

Кратки новини: Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския флаг за 3 март

© Юлия Лазарова

Кратки новини е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския флаг за 3 март

Инициативата ознаменува навършването на 55 години дипломатически отношения между България и Канада. Организатор на събитието е генералното консулство на България в Торонто, с подкрепата на посолството на България, съобщи пресцентърът на външното министерство. Светлинното шоу на 3 март ще може да се наблюдава между 22 и 22.15 часа канадско време (5 – 5.15 часа в България) както от канадския бряг, така и от САЩ. То може да бъде проследено и на живо във Фейсбук страницата на генералното ни консулство в Торонто – https://www.facebook.com/TorontoBulgaria/

Българин от сирийски произход отива на съд за участие в бойни действия

Специализираната прокуратура предаде на съд българина от сирийски произход, който беше арестуван миналото лято заради участие в бойни действия на страната на джихадистки групировки. В Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт срещу М.А., който е с българско и сирийско гражданство, съобщиха от прокуратурата. От 28 август 2017 г. до 26 септември 2019 г. той пет пъти е напускал страната през граничния пункт „Малко Търново на път за Сирия.

Обвиняемият беше задържан на 1 юли миналата година в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП. При обиските бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред тях и снимки и видеоматериали, на които е заснет в бойна обстановка с униформа и оръжия в ръце. В Сирия той се е включвал най-често в действия на групировката „Джабхат ал – Шамия“ в областта Алепо. М.А. в момента е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Машините за гласуване под охрана от МВР

Вицепремиерът по демография и икономическа политика и министър на туризма Марияна Николова обяви пред БНТ, че вчера са постигнати договорености с ЦИК и вече Министерство на вътрешните работи осигурява охраната на склада, където се съхраняват машините за предстоящото гласуване. Николова беше натоварена от правителството да отговаря за организацията на изборите на 4 април. „Още от вчера коли на жандармерията охраняват машините. Снощи имаше и приемо-предаване на няколко броя машини поради факта, че държавната агенция за електронно управление трябва да извърши т. нар. удостовереност на софтуера, на документацията и на годността на тези технически средства, за да няма и грам съмнение, че има някаква неизправност“, каза Николова.

„Важно е да бъде осигурен един безпристрастен, законосъобразен и честен вот и да няма грам съмнение в избирателя, че има някаква манипулация. За това нещо аз ще бъда безкомпромисна“, каза още тя.