Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Павилионът, към който е прекаран кабел от шахтата, убила 16-годишното момче, бил вписан в кадастъра

Павилионът, към който е прекаран кабел от шахтата, убила 16-годишното момче, бил вписан в кадастъра

© Георги Кожухаров

Павилионът в софийския район „Триадица“, към който е прекаран кабел от шахтата, върху която стъпи 16-годишното момче и загина от токов удар преди седмица, е бил вписан в кадастъралната карта – това обяви в интервю за Би Ти Ви вече бившият архитект на район „Триадица“ Иван Шишков, който подаде оставка след инцидента.

Той обясни, че процедурите, с помощта на които павилионът е работел, не се провеждат от район „Триадица“. „Павилионът е в терен на държавата – терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата („Св. Иван Рилски“ – бел. ред.). Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона, тогава директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени. (през юли 2018 г. д-р Дечо Дечев, който оглавяваше УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, бе предложен за управител на НЗОК, от тогава за временно изпълняващ длъжността е назначен д-р Антон Петков, който е назначен през октомври – бел. ред.) Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който е преместваем“, Обясни Шишков.

„Според мен това, че не се знае кой е собственикът на павилиона и това, че е вписан в кадастъра, означава, че не е случаен“, каза още архитектът.

„Усещането ми е, че голямата община си изми ръцете с малката“, добави Шишков, който работи като архитект към два района на Столичната община от 2002 г.

Близките на загиналото моче искат да има наказани. Днес семейството му и техни близки се събраха на протест пред Министерския съвет и Народното събрание, с искане институциите да открият всички виновници, и те да понесат своите наказания. „Ами утре-вдругиден ще стане с друго дете или с друг човек. В нашата държава нямаме ред, всичко е подкупено Да намерят убиеца Искам справедливост за Людмил“, каза майката на детето, цитирана от БНР.

„Реално погледнато имаше изразено остро недоверие към мен от страна на хора, които аз считам, че ме уважават и като професионалист, и като човек – арх. Здравко Здравков и кметът Йорданка Фандъкова. За мен това е моментът, в който човекът трябва да тества дали властта е самоцел или името е по-важно от всичко останало. Реших да напусна, защото за мен беше изненадващо споменаването на името ми от Фандъкова на пресконференцията“, коментира Шишков. На въпрос изпитва ли вина за случилото се той отговори: „Не, никаква, абсолютно“.

Елена Траянова, бивш началник на отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация“ в общината, която през 2011 г. е подписала вместо арх. Шишков бележката, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилион, подчерта, че с въпросната бележка не се нареждало да бъде прокаран ток, а че се поръчвало на ЧЕЗ да направи проучване.

„За мен тази служебна бележка, независимо кой я е подписал – в случая аз, не убива дете. Токът уби детето. Много съжалявам, че така ще го кажа, виждайки мъката на хората, които загубиха детето си“, коментира тя.