Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Какво е маскне?

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> Имало ли е преди коронавируса маскне ?
Какво точно се случва под маската?
Кого засяга маскнето?
Кога да посетим специалист?

Дерматологът д-р Петьо Брезоев от ДКЦ „Александровска“ обяснява в това видео накратко какво представлява т.нар. маскне. „Дискусията за маскнето стимулира пациентите с хронични дерматологични състояния да направят необходимото за кожата си и да мислят в превенция„, казва специалистът. Според него най-лесният начин за предотвратяване му е просто да махнем маската и да измием лицето си. (Повече – тук.)

„В моментите, в които сте на безопасно разстояние от другите или се разхождате в парка, не виждам причина да носите маска, при положение че в България те не са задължителни навън. Така ще помогнете и на кожата на лицето си да не се възпали, като я оставите да диша.“

Лекарят споделя и личните си впечатления при носенето на маска. „Помнете, че тя не е вълшебно средство. Ако сте сложили такава, но ръцете ви през цялото време са под нея, за да се чешете или да се пипате навсякъде по лицето, то няма значение, че сте с нея – в крайна сметка хипотетичният трансфер на потенциалния разпространител може да се осъществи.

Често се ядосвам и правя забележки в търговски обекти, когато видя непрекъснато дърпащи маската си хора, казвам им: „по-добре не я слагате, защото ще е по-неприятно и за вас, и за мен да си пипнете носа и после да броите банкноти“, коментира той. „Също ми е странно, когато сутрин видя сами хора в автомобилите си и те са с маски“.

Всичко, което трябва да знаете за маскне – четете тук.
Видеото е част от специален проект за Bioderma.