Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Не стихват протестите в Барселона след присъдата на рапър, нарекъл Хуан Карлос "мафиотски бос"

Не стихват протестите в Барселона след присъдата на рапър, нарекъл Хуан Карлос "мафиотски бос"

© Reuters

Нестабилността в Каталуня тревожи властите в Мадрид след шеста поредна вечер на протести – прерастващи в безредици – заради лишаването от свобода на известния рапър Пабло Хасел.

И испанското правителство, и регионалното каталунско говори за „вандализъм“, а двете власти са в контакт за успокояване на страстите. Разграбването на магазини обаче бе само част от проблема, създаден от изпращането зад решетките на 32-годишния рапър и преплитащ дебата за свободата на словото с политическата криза в испанската провинция от 2017 г.

Събитията от миналата седмица отприщиха спорове за закон, по който бяха осъдени десетки хора, но никой не е известен колкото Хасел. Той е и поддръжник на каталунската независимост и затова безпокойството на правителството нараства в момент, когато избори утвърдиха мнозинството на партиите, искащи отделяне от Испания, в парламента в Барселона.

Арестуваните снощи бяха десетки, а от началото на демонстрациите наближават сто.

През нощта мирните протести прераснаха в безредици със стотици участници. Бяха разграбени магазини, сред тях луксозни, нанесени бяха щети на известни сгради (включително на Двореца на музиката, обект на ЮНЕСКО), а демонстранти изградиха барикади от контейнери за боклук по известната пешеходна улица „Ла Рамбла“. В последните дни се замерят полицаи с камъни, бутилки и други твърди предмети. По оценка на местните власти щетите са за общо 900 хил. евро.

Закон отпреди пет години

Пабло Хасел бе осъден на девет месеца затвор за „възхвала на тероризма и оскърбление на короната и държавните институции“. Крайнолевият рапър споменава в текстове и в публикации в „Туитър“ забранени групировки, сравнява съд с нацисти и нарича абдикиралия крал Хуан Карлос „мафиотски бос“ и „пиян тиранин“. Обвинявал е и сина му Фелипе Шести, седнал след него на престола, в редица престъпления.

Конкретният текст, заради който той се изправи пред правосъдието, е от 2015 г. Приет е при правителството на Мариано Рахой (консервативната Народна партия) през 2015 г. и с него се забраняват няколко неща – възхвала на насилието, обидата към религиите и към монархията. Аргументът на властта бе, че той ще попречи да се възхваляват въоръжени групировки като баските сепаратисти от ЕТА. Критици смятат, че начинът му на употреба, довел до осъждане на десетки хора, е заплаха за свободата на словото.

Не стихват протестите в Барселона след присъдата на рапър, нарекъл Хуан Карлос "мафиотски бос"

© Reuters

Рапърът имаше няколко присъди за различни деяния, основно свързани със свободата на словото (по друг закон от 2011 г. и още две – през 2017 и 2018-а) и магистратите решиха, че последната (четвърта) предполага той да бъде лишен от свобода. През 2011 г. съдът заяви, че „речта на омразата“ и фрази като „не ме натъжава куршумът в тила ти“ не се вписват в рамките на свободата на словото.

Пабло Хасел се барикадира в университета в каталунския град Лейда, на 150 км от Барселона, в опит да се спаси от затвора, но сградата бе щурмувана от полицията и рапърът бе арестуван.

Властите обещават промени

Присъдата срещу известния с антисистемността си рапър повдигна въпроса за свободата на словото. След началото на безредиците този дебат прерасна в разговор за действията на полицията в страната, след като жена загуби око по време на сблъсъци със силите на реда. Пабло Хасел също обвинява в текстовете си полицията, че използва прекомерно насилие срещу протестиращи и мигранти.

Стотици известни личности, като например режисьора Педро Алмодовар и актьора Хавиер Бардем, подкрепиха промяна на законодателството за свободата на изразяването и обявиха, че сегашното приравнява Испания с Турция и Мароко.

Миналата седмица след бурното обществено недоволство испанските власти обявиха промяна на законите, с която да не се стига до лишаване от свобода в подобни случаи и да бъдат подсъдни само действия, които „ясно включват създаването на риск за обществения ред и провокация на насилствено поведение“. Реформата е на „ранен етап“, обяви говорителят на кабинета Мария Хесус Монтеро.

Хасел далеч не е единственият подобен случай. Рапърът Валтоник, който обеща куршуми за десни политици и бесилка за краля, бе лишен от свобода през 2018 г., но избяга в Белгия. Касандра Вера, потребител на „Туитър“, също получи такава присъда дори само защото се е шегувала с убийството на втория човек в режима на Франсиско Франко, атентатът срещу когото е дело на ЕТА.