Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Проф. Гетов: Консервантите във ваксините могат да причинят алергични реакцииВъпросът каква ваксина да се постави се задава само в България

Веднага след първата доза не се изгражда имунитет, на 7-10 ден започва изграждането на антитела. Обикновено 40-45% е ваксиналната ефикасност след първата доза, затова е нужна втора доза. Това заяви пред Би Ти Ви проф. д-р Илко Гетов, фармаколог и представител на България в Европейската агенция по лекарствата.Той увери, че и трите ваксини са преминали оценка на качество и ефикасност, така че може да сме сигурни в тях.

По думите му ваксините, които са базирани на иРНК технология имат малко над 90% ваксинална ефикасност, а според последните клинични изпитвания ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфорд е с ефективност малко над 80%. За сравнение противогрипните ваксини имат около 50% екефктивност.

Въпросът каква ваксина да се постави се задава само в България, каза проф. Гетов.

Единствено жените, които кърмят, планират бременност или са бременни не се препоръчва да се ваксинират. За всички останали – включително и хората с трансплантации и автоимунни заболявания могат да се ваксинират. Изискванията са заболяването да е в ремисия. Всички трябва да обсъдят въпроса с личните си лекари, призова проф. Гетов.

За хората с алергични реакции той препоръча да приемат медикамент и уточни, че алергичните реакции се получават заради стабилизаторите във ваксините. 

Ако при поставянето на противогрипни ваксини пациентът не е имал алергични реакции, той няма да ги изпита и при поставянето на ваксина срещу COVID-19, тъй като и при сезонните ваксини се използват същите консерванти, каза още проф. Гетов.

Проф. Гетов заяви, че е нормално при някои хора да се появява отпадналост и висока температура след поставяне на ваксина срещу COVD-19. Той обясни, че това са стандартни постваксинационни реакции. Причината е, че организмът започва да изгражда антитела.

За ваксината на „АстраЗенека“ има такива съобщения за реакции. Няма нищо притеснително, дори се спори, че по-добре да имаш такива реакции, защото имунитетът вече работи по отношение изграждането на антитела“, посочи проф. Гетов.