Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Съдът: Арестът на Пламен Узунов за търговия с влияние е незаконен и немотивиран

Пламен Узунов е бил задържан незаконно и немотивирано заради обвинението за търговия с влияние, реши окончателно съдът

© Велко Ангелов

Пламен Узунов е бил задържан незаконно и немотивирано заради обвинението за търговия с влияние, реши окончателно съдът

Задържането на секретаря на президента Пламен Узунов по време на акцията на прокуратурата в президентството на 9 юли м.г. е било незаконно и без никакво основание. Това е решил административният съд в Пловдив, съобщава Mediapool.

Така на практика и тримата задържани тогава – бизнесменът Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретаря Пламен Узунов, за били арестувани в нарушение на закона.

През ноември м.г. задържането на Милушев бе отменено от съда като незаконно, а на 18 януари и арестът на Бобоков бе обявен за незаконен и немотивиран.

Пловдивският административен съд приема същите мотиви – не е имало никакво основание за задържането на Пламен Узунов, който е бил задържан в имот на родителите му в пловдивското село Първенец, а още същия ден е бил конвоиран в София.

В заповедта за задържането му, съставена от полицай от Пловдив, е посочено единствено, че арестът се извършва във връзка с дело на специализираната прокуратура, посочва Mediapool. Според съдебния състав обаче това не е достатъчно, а би трябвало да се мотивира необходимостта от задържане, както и да се посочи по какъв начин Узунов е съпричастен към твърдяното престъпление.

Решението на първата инстанция е обжалвано от полицейския инспектор, съставил заповедта за арест пред административния съд в Пловдив, който потвърждава същия извод – няма достатъчно основания за арест и заповедта е незаконна.

„От събраните по делото доказателства е видно, че полицейският орган не е разполагал с категорични данни за предполагаемо участие на жалбоподателя в конкретно престъпление. Въз основа на постановлението на прокурор липсват данни, от които да се направи категоричния извод, че са били налице някои от основанията за задържане“, пише в окончателното съдебно решение, цитирано от Mediapool.

Акцията на полицията, прокуратурата и служители на бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор и влизането им в сградата на президентството на 9 юли м.г. бе една от причините за продължилите над 100 дни граждански протести с настояване за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Малко след арестите на Пламен Узунов и Пламен Бобоков бяха повдигнати обвинения за търговия с влияние. Срещу Илия Милушев започна друго разследване за разгласяване на класифицирана информация.