Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Застрашени от свлачища са около 300 участъка от републиканските пътища

Застрашени от свлачища са около 300 участъка от републиканските пътища

© АПИ

Около 300 са участъците от републиканската пътна мрежа, попадащи в район на свлачища, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ на въпрос на „Дневник“. Той беше провокиран от сигнал на читател, който твърди, че ремонтираният третокласен път Драгичево – Рударци – Кладница не е бил укрепен, въпреки че попада в такава зона, и в резултат неотдавна част от него е пропаднала.

Свлачища и срутища предизвикаха затваряния на няколко пътни участъка от началото на годината насам. Най-сериозен медиен отзвук предизвикаха активизирало се свлачище край Рилския манастир броени дни след като премиерът похвали укрепването, и големите срутища на пътя през Искърското дефиле и магистрала „Струма“. И в трите случая „виновна“ беше природата – обилни дъждове, снеготопене, температурни аномалии и т.н.

От АПИ казват още, че състоянието на свлачищата, попадащи в зона на пътища, се следи чрез регулярни обходи и при необходимост се предприемат мерки по укрепването им. На част от тях се поставят и контролно-измервателни системи за мониторинг и оценка на свлачищния риск.

От пътната агенция посочват още, че е възложено изготвянето на технически проекти и изпълнението на строително-монтажни работи за укрепването на 84 обекта от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления.

Застрашени от свлачища са около 300 участъка от републиканските пътища

© АПИ

На местата, където това е наложително, се изграждат укрепителни или стабилизиращи конструкции и система за отвеждане на водите от ската и пътното платно.

На въпрос на „Дневник“ какво става ако на ремонтиран път, който не е укрепен се проявят дефекти, от АПИ уточняват, че когато това стане в рамките на гаранционния срок на обекта, се търси отговорност както от страна на изпълнителя на строително-монтажните работи, така и на консултанта, упражнил строителен надзор.

По повод конкретният казус с пътя Драгичево – Рударци – Кладница се казва, че 9 километра от него са в ремонт, започнал през миналата година.

„Строителните дейности не са завършили, положена е асфалтовата смес за долния пласт на покритието (биндер) и преди началото на зимата на отсечката бе положена временна пътна маркировка. Изпълнител на обекта е „Нивел строй“ ЕООД, избран след открита процедура по Закона за обществените поръчки. Строителният надзор е възложен на „Трансконсулт – БГ“ ООД“, казват още от АПИ.

В одобрения технически проект за основен ремонт на пътя обаче не било предвидено укрепване на потенциално свлачище, като при началото на стартирането на строителните работи не е имало индикации за деформации в обхвата на пътното платно.

„Пропадането на банкета и част от асфалтовата настилка около 4-ти км на път III-1003 Рударци – Кладница в началото на февруари е в резултат на компрометиране на пътното тяло, причинено от обилните дъждове и снеготопенето през януари 2021 г. Те са спомогнали за нарушаване на стабилитета и устойчивостта на откоса на пътния насип. В компрометирания участък в момента се извършва подробно проучване и обследване, казват още от АПИ.

Що се отнася до бъдещите дейности, които да гарантират стабилност на пътя, се посочва, че се оптимизира отводняването в дълбочината на леглото на пътната конструкция. „В зависимост от резултатите от теренното проучване и на база на характеристиките на подробната инженерно-геоложка картина ще се предвиди необходимата конструкция с определен обхват за укрепване на компрометирания участък“, обобщават от пътната агенция.