Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Великобритания е пропуснала да уведоми ЕС за 200 осъдени убийци и изнасилвачи

Великобритания е пропуснала да уведоми ЕС за 200 осъдени убийци и изнасилвачи

© Associated Press

Общо 112 490 присъди, издадени във Великобритания, не са били съобщени на компетентните органи в столиците в Европейския съюз за период от осем години.

Това пише „Гардиън“ след разследване, според което списъкът, основно включващ чужди граждани, съдържа 109 убийци, 81 изнасилвачи и един човек, осъден и за двете престъпления.

Пропускът е резултат от „катастрофална компютърна грешка“, която след това властите в Лондон опитали да прикрият според разказа на „Гардиън“. Проблемът е сериозен за държавите членки в ЕС, които е нямало как да разберат, ако човек, осъден за тези престъпления, влезе в страната им.

При това британската полиция в момента се надява на добрата воля за сътрудничество в споделянето на данни след напускането на базите данни на ЕС заради Брекзит, продължава вестникът.

Повечето известия е трябвало да стигнат до Полша, Ирландия, Румъния и Литва, има още няколко държави от Източна и Западна Европа. Преди месеци британските власти са започнали да изпращат голяма част от данните, но остават почти 30 хил. имена по информация от 15 февруари.

Ако чужд гражданин е осъден (дори да е получил британски паспорт), съгласно европейското законодателство Великобритания трябва да уведоми полицията в родината му.

Грешката, с която се нарушава европейското законодателство, е открита преди шест години. Тогава не са взети мерки от страх, че ще последват „репутационни щети“ за Обединеното кралство. Държавите в ЕС са известени едва миналата есен след предишна публикация на „Гардиън“.